Citroencakejes met blauwe bessen en amandelen. Heerlijk smeuïge teacakes met met fris citroenglazuur waar je je vingers bij aflikt.
Voorbereidingstijd20 minutenmin
Bereidingstijd35 minutenmin
Totale tijd55 minutenmin
Gang: Gebak
Keuken: Engels
Trefwoord: Blauwe bessen, Cake, Teacake
Servings: 12cakejes
Calories: 376kcal
Author: Hetty
Ingredients
Voor de cakejes
190groomboterop kamertemperatuur in blokjes + extra boter om de vormpjes in te vetten
190gkristalsuikerfijn
citroenraspvan 1 citroen
4eierenmaat L, losgeklopt
190gamandelenfijngemalen
45gbloem+ extra om de vormpjes te bestuiven
¼ theelepelbakpoeder
⅛ theelepelzout
60mlcitroensap
100gblauwe bessen
Voor het glazuur en ter garnering
160gpoedersuiker
35mlcitroensap
70gblauwe bessen
Instructions
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet een muffinbakblik in met boter en bestuif goed met bloem. Schut het teveel aan bloem uit de vormpjes.
Doe de boter, suiker en citroenrasp in een schaal en mix tot het een bleke massa wordt. Voeg de eieren toe en de gemalen amandelen in 3 à 4 afwisselende porties.
Zeef de bloem, bakpoeder en zout en doe dit bij het botermengsel. Mix op lage snelheid door elkaar en voeg als laatste het citroensap toe, meng dit met de rest en schep vervolgens het beslag in de muffinvormpjes.
Druk de blauwe bessen in het beslag zodat ze iets wegzakken. Ik kwam op 5 bessen per cakeje, dat is wat Ottolenghi namelijk graag wil, een even groot aantal per cake. Bij het gelijk mengen door het beslag gaat dat nou eenmaal niet. Hé, hij is een perfectionist of niet soms?
Bak de cakejes 30-35 minuten tot de randen licht goudbruin zijn en als je in het midden een prikker steekt deze er schoon uitkomt.
Laat ze 10 minuten in de vorm afkoelen en haal ze er daarna uit, zet op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
Maak het glazuur door de poedersuiker met het citroensap goed door te roeren, schenk dit over de cakejes zodat het glazuur over de randen loopt en de bovenkant volledig is bedekt en leg in het midden van elk cakeje 3 bessen.
Notes
In een goed afgesloten trommel blijven deze cakejes zo’n 3-4 dagen goed.