Koek & Snoep

Citroencakejes met blauwe bessen en amandelen

Citroencakejes met blauwe bessenDit recept is uit het prachtige bakboek Sweet van Yotam Ottolenghi waar deze citroencakejes met blauwe bessen en amandelen ‘teacakes’ worden genoemd. Dit omdat ze zo verschrikkelijk lekker bij een kopje thee smaken. Wat ons betreft smaken ze bij koffie overigens net zo lekker.

Sweet is zo’n bakboek waardoor een mens echt zin krijgt om veel te gaan bakken. Dat komt vooral door de duidelijke uitleg en de mooie foto’s. Je kan aan alles zien, dat er veel tijd en werk in dit boek is gestoken. Niet alle recepten zijn even makkelijk, maar dat maakt het extra leuk om te proberen.

Citroencakejes met blauwe bessen en amandelen

Toen ik dit recept las moest ik meteen aan een scene uit de film Casino van Martin Scorsese denken. Robert De Niro is baas van een casino en windt zich over de hoeveelheid blauwe bessen die per muffin verschillen. Als oplossing geeft hij de chef opdracht om voortaan in elke muffin evenveel blauwe bessen te doen.
Ik heb een klein vermoeden dat Yotam ook een fan is van de oude maffia klassiekers want bij dit recept doe je ook de blauwe bessen pas achteraf door het beslag zodat niet één iemand met alle bessen aan de haal gaat.

Citroencakejes met blauwe bessen en amandelen

Citroencakejes met blauwe bessen en amandelen. Heerlijk smeuïge teacakes met met fris citroenglazuur waar je je vingers bij aflikt.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Totale tijd55 minuten
Gang: Gebak
Keuken: Engels
Trefwoord: Blauwe bessen, Cake, Teacake
Porties: 12 cakejes
calorieën: 376kcal
Auteur: Hetty

Ingrediënten

Voor de cakejes

  • 190 g roomboter op kamertemperatuur in blokjes + extra boter om de vormpjes in te vetten
  • 190 g kristalsuiker fijn
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 4 eieren maat L, losgeklopt
  • 190 g amandelen fijngemalen
  • 45 g bloem + extra om de vormpjes te bestuiven
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • theelepel zout
  • 60 ml citroensap
  • 100 g blauwe bessen

Voor het glazuur en ter garnering

  • 160 g poedersuiker
  • 35 ml citroensap
  • 70 g blauwe bessen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Vet een muffinbakblik in met boter en bestuif goed met bloem. Schut het teveel aan bloem uit de vormpjes.
  • Doe de boter, suiker en citroenrasp in een schaal en mix tot het een bleke massa wordt. Voeg de eieren toe en de gemalen amandelen in 3 à 4 afwisselende porties.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en zout en doe dit bij het botermengsel. Mix op lage snelheid door elkaar en voeg als laatste het citroensap toe, meng dit met de rest en schep vervolgens het beslag in de muffinvormpjes.
  • Druk de blauwe bessen in het beslag zodat ze iets wegzakken. Ik kwam op 5 bessen per cakeje, dat is wat Ottolenghi namelijk graag wil, een even groot aantal per cake. Bij het gelijk mengen door het beslag gaat dat nou eenmaal niet. Hé, hij is een perfectionist of niet soms?
  • Bak de cakejes 30-35 minuten tot de randen licht goudbruin zijn en als je in het midden een prikker steekt deze er schoon uitkomt.
  • Laat ze 10 minuten in de vorm afkoelen en haal ze er daarna uit, zet op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
  • Maak het glazuur door de poedersuiker met het citroensap goed door te roeren, schenk dit over de cakejes zodat het glazuur over de randen loopt en de bovenkant volledig is bedekt en leg in het midden van elk cakeje 3 bessen.

Notities

In een goed afgesloten trommel blijven deze cakejes zo’n 3-4 dagen goed.

Heb je deze citroencakejes met blauwebessen en amandelen gebakken? Dan zijn we erg benieuwd wat je er van vond. Laat je het ons weten in een reactie hieronder of via social media? Je vindt ons op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #foodaholicsnl gebruikt dan zien we je bericht vanzelf langskomen.


You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.