Soepen

Aardappel-Preisoep met bacon

Aardappel-Preisoep met baconDe kou is nog niet helemaal uit de lucht dus een lekkere, vullende soep kan nog wel voordat de recepten langzaam richting lichte kost en salades gaan. Dit recept is een enigszins aangepaste versie van de aardappel-preisoep die Julia Child beschreef in haar boek ‘Mastering the Art of French Cooking, deel 1′. Zij gebruikte bijvoorbeeld water in plaats van bouillon en knoflook komt er bij haar niet aan te pas. Ook deed zij croutons in haar soep maar zelf vind ik bacon heel erg goed passen hier. Wil je een vegetarische versie laat dan de bacon weg.

Julia Child is één van mijn kookhelden, zij is de vrouw die Amerika aan het koken kreeg. En omdat ik veel in de VS heb gereisd en veel van mijn kook- en bakinspiratie daarvandaan komt kwam ik al vrij snel recepten van haar tegen. Maar toen ik een aantal televisieseries van haar tegenkwam bleek het ook nog eens een heel tof mens te zijn dat buiten dat ze van lekker eten hield ook nog eens heel goed en leuk kon uitleggen hoe je dat moest maken. Als je haar bezig ziet wil je meteen de keuken in.

Dat dacht ook Julie Powell. Op haar blog kookte Julie in één jaar alle 524 recepten uit hetzelfde boek als waar deze soep uitkomt. Dat werd zo’n succes dat het als boek werd uitgegeven en uiteindelijk ook werd verfilmd als Julie & Julia. Niemand minder dan Meryl Streep nam de rol van Julia op zich. Dan ben je toch wel de status van TV kok overstegen en een nationale held geworden.

Aardappel-Preisoep

Ingrediënten:
2 tenen knoflook
265 gram prei
400 gram geschilde aardappelen
2 eetlepels boter
1 liter groentenbouillon (zelfgemaakt of van een blikje of kuipje)
60 ml kookroom
eventueel zout en peper
bacon
bieslook
room voor garnering

Bereiding:
Smelt de boter in een pan en voeg daarna de fijn gehakte knoflooktenen en de dungesneden prei toe.
Laat dat 7 minuten pruttelen tot beide zacht zijn.
Voeg de in blokjes gesneden aardappelen en de bouillon toe, doe de deksel op de pan en laat het geheel zo’n 25 minuten zachtjes koken. Kijk of de aardappelen zacht zijn en bijna uit elkaar vallen.
Haal de pan van het gas en pureer met een staafmixer. Als je nog wat stukjes aardappel wilt proeven pureer dan niet te veel.
Voeg dan de room toe dan krijg je een mooie, licht gebonden soep.
Wil je een vegetarische versie laat dan de bacon weg en voeg in plaats daarvan croutons toe.
Ga je zoals wij voor de bacon bak dan een aantal baconstrips uit, maak er kleine reepjes van en garneer zo, samen met wat kleingesneden bieslook en een scheutje room je aardappel-preisoep.

Als je croutons zou willen maken neem dan 2 dikke sneden brood, snij daar blokjes van. Besprenkel met olijfolie of gesmolten boter en bak ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C.

En zoals Julia dan altijd aan het einde zegt, bon appetite!

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.