Hoofdgerechten Soepen

Udon noedels in een kruidige bouillon met maitake

Noodles met maitakeSinds bij mij in de straat Takumi de deuren opende, hebben wij thuis een serieuze ramenverslaving ontwikkelt. Maar ja, elke keer maar weer uit eten, dat gaat pijn doen in de portemonnee. Toen ik een doosje met maitake paddenstoelen kreeg, besloot ik zelf eens aan de slag te gaan met noedels en bouillon. Het resultaat: udon noedels in een kruidige paddenstoelenbouillon met Japanse smaakmakers als mirin en ponzu. Het is vast geen officieel ramengerecht, maar wel héél lekker, een echte smaakbom en net zo bevredigend!

De maitake (of eikhaas) zul je misschien niet kennen. Het is een paddenstoel met een bijzondere vorm en hij komt oorspronkelijk uit Japan. Dat maakt hem natuurlijk uitermate geschikt voor een gerecht in Japanse stijl. De maitake staat vooral bekend om vele geneeskrachtige eigenschappen en wordt onder andere gebruikt bij de genezing van kanker. In hoeverre deze geneeskrachtige werking waarheid is laten we echter maar even in het midden. De maitake is in ieder geval een paddenstoel met een rijke, volle smaak en hij zit bomvol vitamines en andere gezonde stofjes. Maitake kun je kopen bij winkels als de Hanos en soms op markten met specialistische verkopers zoals de Rotterdamse Oogstmarkt.

Net als bij ramen kun je van dit noedelgerecht een complete maaltijd maken. Op de foto gebruikte ik alleen wat lente-ui, wortel en waterkastanje, maar je kunt nog veel meer toevoegen! Denk bijvoorbeeld aan een gekookt eitje, wat kipfilet gebakken in knoflook, varkensvlees, radijs, verse koriander en extra paddenstoelen.

Udon noedels in een kruidige bouillon met maitake

Ingrediënten:
200 gram verse maitake paddenstoelen
200 gram verse shitake paddenstoelen
30 gram gedroogde maitake of andere gedroogde paddenstoelen
6 tenen knoflook
7 á 8 cm gember
1 eetlepel korianderzaad, geroosterd in een droge pan
1 eetlepel zwarte peperkorrels
3 steranijsvruchten
2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
2 eetlepels ponzu (Japanse soja-citrussaus)
250 gram noedels naar keuze
2 eetlepels olijfolie
sesamolie
zout & peper
en alles wat je verder toe wilt voegen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 230 graden.  Snij de paddenstoelen van boven naar beneden in plakjes. Leg de paddenstoelen op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de olijfolie. Breng ze op smaak met een halve theelepel zout en een halve theelepel versgemalen peper. Rooster de paddenstoelen tot ze goudbruin zijn en een beetje crispy aan de randjes, dit duurt zo’n 12 tot 15 minuten.

Houd een handvol van de paddenstoelen apart en doe de rest in een flinke pan.

Kneus de tenen knoflook met de platte kant van een mes en pel ze. Schil de gember en snij deze in plakjes.

Voeg de gedroogde paddenstoelen, steranijs, gember, knoflook, korianderzaad, peperkorrels en 2 liter water toe aan de pan met verse paddenstoelen. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en laat de bouillon pruttelen tot hij voor de helft is ingekookt. Dit duurt ongeveer een uur.

Giet de bouillon door een fijne zeef, het liefst met kaasdoek erin. Veeg de pan schoon, giet de bouillon terug en voeg de mirin, ponzu en een snuf zout toe. Laat dit nog even zachtjes pruttelen op medium hoog vuur.

Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd en bereid de overige toevoegingen die je wilt gebruiken.

Verdeel de noedels over 4 kommen, maak de bouillon eventueel nog op smaak en giet deze over de noedels.

Snij de achtergehouden paddenstoelen in hapklare stukjes en voeg deze toe aan de kommen, samen met de andere toevoegingen. Sprenkel er tot slot nog wat sesamolie over.

De maitake paddenstoelen die zijn gebruikt in dit recept hebben we gekregen van Funghi Funghi en zaten in de Foodybox Lente van PR bureau Kroon op het Werk. Voor dit artikel ontvangen we geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.