Travel

Dwalen langs Antwerpse patissiers tijdens de Pateekesweek 2017

Bakkerij KleinblattVorig jaar schreven we een aantal maal enthousiast over de Antwerp Chocolate Week. Dit jaar kwamen we erachter dat er nóg zo’n week blijkt te zijn: de Pateekesweek. Grote kans dat je je nu afvraagt wat paté en bakkerijen met elkaar te maken hebben. Niets. Net zoals een pateeke niets met paté te maken heeft, het blijkt een Vlaamse woord voor gebakje te zijn.

De Pateekesweek is er speciaal om de patissiers, koffiehuizen en tearooms van Antwerpen in de kijker te zetten. Het werkt hetzelfde als tijdens de Chocolate Week: je koopt een pas voor 10 euro met daarop 10 bonnetjes, waarmee je bij de deelnemende ondernemers iets kunt ophalen. Dit kan een gebakje zijn, maar ook een broodje, koekjes of iets anders lekkers. Of een kopje koffie of thee natuurlijk.

Wij zijn fan van dit concept, want het brengt je echt op plekken waar je anders misschien niet zo snel binnen zou lopen. Daarnaast is Antwerpen altijd een fijne stad om doorheen te wandelen.

Aan de Pateekesweek doen zo’n 30 verschillende ondernemers mee. Omdat dit er veel te veel zijn voor een dag hebben we vooraf een selectie gemaakt. Alle zaken waar je alleen koffie, thee of een zakje speculaasjes kunt halen, slaan we over. Voor koffie hebben we onze eigen adresjes en speculaasjes zijn lekker, maar niet waar we nu in geïnteresseerd zijn. Noskos heeft op Foursquare een lijst gemaakt met de overgebleven adressen, zodat we ze allemaal bij elkaar op een interactieve kaart hebben. Hierbij vallen enkele adressen ook  af, omdat deze te ver uit het centrum liggen: we willen alles te voet kunnen bereiken en tussen het taartjes eten door een mooie route door Antwerpen lopen.

De dag begint bij de Belgische variant van de VVV op de Grote Markt en heel toevallig stuiten we daar om de hoek op een erg fijn zaakje: de Cross Roast Experience store. Als je van thee, koffie en/of chocolade houdt, dan loont het zeker de moeite hier eens binnen te wandelen als je in Antwerpen bent, ze hebben er een heel erg mooi assortiment. We drinken een kop koffie bij het bijbehorende café even verderop: Caffe Mundi.

DelRey

DelRey - chocolade croûte caramel

Onze eerste stop in het kader van de Pateekesweek is DelRey. In de reacties op onze artikeltje over de beste chocolatiers in Antwerpen van vorig jaar werd ons een aantal maal verweten dat we DelRey niet noemden. Ergens was dit terecht, want DelRey is al meer dan 60 jaar een begrip in Antwerpen. Echter, in onze persoonlijke top vijf kwam hij toen simpelweg niet terecht. Neemt niet weg dat DelRey wél gewoon een hele goede zaak is waar ze onder andere prachtige gebak maken.

In ruil voor één couponnetje ontvingen we bij DelRey een chocolade croûte caramel. Het is niet de bedoeling om de gekregen waren in de deelnemende winkels direct op te eten, maar wij willen natuurlijk niet wachten met het eten van al dat lekkers tot we thuis zijn! We zijn daarom voorbereid en voorzien van vorkjes, bordjes, servetten, natte doekjes en een mes.  We delen de croûte caramel met z’n drieën, er komen nog genoeg taartjes tenslotte. Maar eigenlijk is dat stukje niet genoeg: we willen meer! Ogenschijnlijk zo eenvoudig, dit gebakje, maar zóveel smaak. En hoe mooi is die vensterbank!?! Prachtig ondergrondje toch, voor zo’n mooi gebakje.

DelRey
Appelmansstraat 5
2018 Antwerpen

Bakkerij Steinmetz

Bakkerij Steinmetz

We nemen afscheid van DelRey en lopen richting een stuk van Antwerpen wat voor ons wat minder bekend terrein is: de Joodse buurt. Er wonen in Antwerpen zo’n 20.000 orthodoxe Joden, gecentreerd in de buurt tussen het Centraal Station en het Stadspark. De inwoners kleden zich veelal traditioneel in het zwart, met pijpenkrullen en hoeden voor de heren en pruiken of hoofddoeken voor de dames.

Aan de Lange Kievistraat bevindt zich Bakkerijk Steinmetz, een kosjere bakkerij die zich zo’n 50 jaar geleden in Antwerpen vestigde. Ze maken er brood en Joods gebak, alles zonder toevoeging van kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Het is er druk en we vallen een beetje uit de toon, maar worden even vriendelijk geholpen als alle bekenden uit de buurt. Op grote platen langs de wand ligt het gebak: enorme cakes, waar grote stukken vanaf worden gesneden. We leveren twee bonnetjes in die we ruilen voor een enorm stuk citroencake en een wat bescheidener variant met bosvruchten, verpakt in een roze geruit papiertje.

Bakkerij Steinmetz

We eten ze op in een modern stukje van het station, gezeten op een brede vensterbank. Natuurlijk zijn deze cakes lang niet zo verfijnd als het eerder gebakje, dit is van een heel ander kaliber. De citroencake is een beetje aan de droge kant, maar wel heel goed van smaak. Het bosvruchtengebak is heel fruitig, je proeft echt heel duidelijk dat er geen gekke dingen aan toegevoegd zijn. Het is een beetje alsof je zelfgebakken cake van je oma eet, het smaakt naar “vroeger”. En dat is in dit geval positief bedoeld!

Bakkerij Steinmetz
Lange Kievitstraat 40
2018 Antwerpen

Bakkerij Kleinblatt

De volgende halte is Bakkerij Kleinblatt, ook al een Joodse bakkerij. De geschiedenis van deze bakkerij gaat terug naar 1903 toen Jacob Kleinblatt en zijn echtgenote Rifka Rosenfeld een bakkerij in Krakau, Polen openden. In de jaren ’20 emigreerde hun zoon Hirsch naar Antwerpen en opende ook daar een bakkerij. Sinds 1931 is deze gevestigd op de huidige locatie aan de Provinciestraat, met een tijdelijke sluiting gedurende de oorlogsjaren. De bakkerij wordt inmiddels gerund door de kleinkinderen en achterkleinkinderen Kleinblatt en zo’n 20 personeelsleden. Naast een uitgebreid assortiment aan huisgemaakt brood, koekjes en gebak staat Kleinblatt ondermeer ook bekend vanwege een zeer ruim assortiment aan lactosevrije producten. Oorspronkelijk is dit natuurlijk vanwege de Joodse spijswetten maar het komt mensen met een allergie ook erg goed uit!

Bakkerij Kleinblatt

De bakkerij oogt behoorlijk retro en de vitrine is best leeg als wij arriveren. We zijn niet direct onder de indruk en vragen ons af hoe het komt dat deze bakkerij internationaal bekend is.  Het bestelproces bij Kleinblatt verloopt ook nog eens een beetje stuntelig. De dame achter de toonbank begrijpt mij niet en ik haar niet. Uiteindelijk verlaten we de winkel met een hazelnootgebakje wat er wel echt prachtig uitziet (zie foto bovenaan dit artikel).
Het gebakje speelt even voor fotomodel op een bankje in het Stadspark voor we er onze vorkjes inprikken. En ja, dan begrijpen we wel degelijk waarom deze bakkerij geroemd wordt. Dit smaakt goed!

Bakkerij Kleinblatt
Provinciestraat 206
2018 Antwerpen

Konditori

Konditori

Van het bruine retro interieur van Kleinblatt is het een flinke stap naar het lichte moderne interieur van Konditori. Wat een fantastisch mooie winkel! Dit is er zo eentje die op de lijst gaat voor als we nog weer eens naar Antwerpen gaan, want we zien heel veel producten die we graag eens willen proeven.  Vers, geurend brood en een vitrine vol gebak, met smaken geïnspireerd door verre reizen.

Bakker Steve is een oud-leerling van DelRey, waar hij onder de vleugels van chefs Bernard Proot en Gunther Van Essche de kneepjes van het vak leerde. Tevens liep hij stage bij de Franse patissier François Payard in New York. Een eigen bakkerij was de jongensdroom van Steve, een droom die hij samen met zijn vrouw Angelique heeft waargemaakt.

Konditori - chocoladestructuren

We ruilen hier 2 couponnetjes in voor een glaasje met chocoladestructuren. Mocht je ooit bij Konditori terecht komen en in de gelegenheid zijn dit bewuste glaasje te kopen: DOEN! Chocola, sinaasappel, mousse, krokantjes… superlekker! En het ziet er nog mooi uit ook, met gouden balletjes en goudpoeder. Dekseltje en etiketje eraf en je steelt de show bij een etentje.

Konditori
Schermersstraat 8
2000 Antwerpen
Let op: Konditori is alleen geopend van donderdag t/m zondag

Joost Arijs

Joost Arijs

Na Konditori is het tijd voor een lunch bij Juliette en daarna gaan we even langs Joost. Het klinkt een beetje alsof we op bezoek gaan bij vrienden. Dit is niet het geval, hoewel we bij zowel Juliette als Joost Arijs imiddels wel echt regulars zijn. Juliette is favoriet voor een lunch of drankje tussendoor (hun quiches!) en een dag Antwerpen is niet meer compleet zonder een doosje bonbons, een zakje macarons of een taartje van Joost. Elke keer weer ben ik onder de indruk van de winkel van Joost Arijs, de smaken van hun producten, de kwaliteit. Ik ben meer dan fan!

Twee bonnetjes van de Pateekesweek wisselen we in voor een Piémont. Dit gebakje bestaat uit een mousse van caramel en melkchocolade, cremeux van hazelnoot, hazelnoot dacquoise, krokant praliné feuilletine en chocolate biscuit. Een hele mond vol! Dit taartje gaat in tegenstelling tot alle voorgaande gebakjes wel in de tas mee naar huis. Mijn lief is ziek thuis en heeft me expliciet gevraagd om het gebakje van Joost voor hem te bewaren. Samen met het gebakje verdwijnen ook nog een doosje chocolade én een klein zakje macarons in mijn rugtas. Couldn’t resist! Natuurlijk stellen ze ook dit keer niet teleur.

Joost Arijs
Theodoor van Rijswijckplaats 2
2000 Antwerpen

NATA Lisboa

Pastel de Belém of pastel de nata  is een van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken. Het oorspronkelijke recept is het slechtst bewaarde geheim van Portugal, want je kan het gebakje zowat overal waar Portugezen wonen verkrijgen.

Ook in Antwerpen dus, bij Nata Lisboa. Ik heb vorig jaar in Portugal een aantal van deze gebakjes gegeten en verlang terug naar de Portugese zon. Ik hoopte dat ik die inwendig een beetje zou kunnen vinden in het gebakje, want het is heel koud en guur de dag dat wij Antwerpen bezoeken. Helaas is het lot ons ditmaal niet zo gunstig gezind: de taartjes zijn op! Het loopt ook al wel tegen het eind van de dag, dus het is ergens wel logisch, maar toch wel een teleurstelling. We kunnen ons bonnetje ook niet voor iets anders ruilen en dus verlaten we onverrichter zake de winkel.

Binnenkort dan maar een herkansing tijdens een dagje Amsterdam. NATA Lisboa opende onlangs haar eerste Nederlandse vestiging aan de Scheldestraat in onze eigen hoofdstad.

NATA Lisboa
Nationalestraat 6
2000 Antwerpen

Bakkerij Goossens

Bakkerij Goossens

We eindigen onze Pateekesweek bij bakkerij Goossens, één van de meest authentieke bakkerijen in Antwerpen. Bakkerij Goossens werd gesticht in 1884 door Philippe Goossens en inmiddels bakt de vierde generatie bakkers er op ambachtelijke wijze brood, koekjes en gebak. Je kunt bij Goossens ondermeer terecht voor suikerbrood, stollen, succadebrood, chocoladebrood en de Antwerpse specialiteit het roggeverdommeke (roggebrood met veel rozijnen).

Bakkerij Goossens is piepklein, er staat standaard een rij buiten omdat er binnen gewoon niet voldoende plek is. Je wordt geholpen door een stel oude dametjes die op hun dode gemakje door de winkel stiefelen, hoe druk het ook is.

Voor ons bonnetje zouden we een reuze bokkenpoot krijgen, maar ook die zijn helaas al op. In plaats daarvan mogen we een klein gebakje uitzoeken. Toen we deze thuis proefden bleken ze helaas nogal tegen te vallen. Jammer! Bakkerij Goossens is desalniettemin wel een bezoekje waard, gewoon al om het bakkerijtje eens met eigen ogen te bekijken. En we vermoeden dat ze er wel prima broodjes bakken.

Bakkerij Goossens
Korte Gasthuisstraat 31
2000 Antwerpen

Na al dat zoet hebben we nog wel trek in wat hartigs. Hiervoor slepen we onze vermoeide voeten richting Mercado, een superhippe overdekte foodmarket in een oud postkantoor op de Groenplaats. In een enorme hoge ruimte bevinden zich aan beide zijkanten stalletjes met allerlei verschillende soorten eten zoals burgers, taco’s, fried chicken en sushi. In het midden staan hoge tafels met banken en er zijn barren waar je een drankje kunt kopen. Zo kun je een mooi maaltje bij elkaar scharrelen, met voor ieder wat wils. Wij kiezen unaniem voor taco’s, die prima smaken. Na deze laatste Antwerpse stop is het dan écht tijd om weer richting Nederland te rijden.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.