Gele room ook wel banketbakkersroom, is een dikke custard die in een aantal baksels gebruikt wordt. Ik gebruik het recept van Holtkamp voor mijn gele room. Wat anders is aan dit recept is het gebruik van custardpoeder. Bij meer traditionele recepten wordt bloem gebruikt, maar de custardpoeder geeft de room een mooie binding en kleur. Deze gele room komt qua smaak erg dicht in de buurt bij de gele room die op de tompoucen zit van Holtkamp in Maassluis, en als iets zo lekker is waarom zou je het dan niet proberen na te maken?
Deze gele room is een heerlijke vulling voor tompoucen, sneeuwballen of gemengd met amandelspijs in een aardbeienslof. Ik heb het originele recept gehalveerd omdat deze hoeveelheid voor mijn baksels eigenlijk altijd voldoende is.
Gele Room
Ingrediënten:
Deel 1:
225 gram melk
25 gram suiker
¼ vanillestokje
Deel2:
25 gram melk
25 gram suiker
23 gram custardpoeder
1 eidooier
snuf zout
Beschrijving:
Schraap de merg uit het vanillestokje en doe het merg en stokje in een pannetje. Doe hier de 225 gram melk en 25 gram suiker bij en breng aan de kook.
Roer ondertussen de overige ingrediënten tot een glad papje.
Als de melk kookt mag het vanillestokje verwijderd worden.
Doe een beetje hete melk (ongeveer een kwart) bij het papje en meteen goed door.
Gooi het mengsel terug bij de hete melk in de pan en breng aan de kook, blijf roeren.
Op een bepaald moment lijkt het helemaal mis te gaan en komen er klonten in, niets aan de hand, dat hoort, gewoon rustig doorroeren tot het hele papje dikker is.
Laat dit geheel 2 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur onder constant geroer.
Doe het in een schaaltje en dek af met plasticfolie op de room, zo krijg je geen vel.
Laat afkoelen en zet in de koelkast. Voor gebruik even losroeren.
No Comments