Deze no-bake citroentaart heet eigenlijk ‘Thomas’ flan’ naar de oudste zoon van Mary Berry, maar ik vind het toch meer een citroentaart met zomervruchten en niet echt een flan. Het was een van zijn favoriete taarten schrijft ze in Fast Cakes en je kunt er allerlei fruit op doen al naar gelang het seizoen.
We maakten al eerder de chocolade-sinaasappelcake uit Mary’s laatste boek. En net als die cake is ook dit weer zo’n snel recept met een voorbereidingstijd van 10 minuten. Het enige is, dat de taart 4 uur in de koelkast moet opstijven dus gelijk opeten is er niet bij.
No-bake citroentaart met zomervruchten
Ingrediënten (voor 6-8 personen):
- 75 gram boter
- 125 gram digestives biscuitjes, verkruimeld
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 45 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- rasp en sap van 2 citroenen
- vers fruit naar keuze ter decoratie
Bereiding:
Doe in een springvorm of vorm met losse bodem van 20 cm op de bodem en zijkant bakpapier.
Smelt de boter op laag vuur in een pannetje, haal van het vuur en meng de koekkruimels er goed door. De kruimels zijn makkelijk te maken door de digestives in een plastic zak te doen en er met een deegroller overheen te rollen. Een keukenmachine kun je hier goed voor gebruiken, maar dat geeft wel weer extra afwas.
Doe dit in de vorm en druk met een lepel op de bodem en zijkant. Zet daarna in de koelkast.
Nu giet je de gecondenseerde melk, mascarpone, slagroom, citroensap en rasp van 1 citroen in een schaal en mix met een handmixer. Schenk dit mengsel over de bodem, maak de bovenkant glad met een lepel en zet voor tenminste vier uur in de koelkast.
Haal de taart uit de vorm en decoreer deze met de rasp van de tweede citroen en fruit naar keuze. Ik heb verse bramen uit onze tuin, aardbeien en blauwe bessen genomen.
Eigenlijk vonden we de taart de dag erna nog lekkerder en ook na twee dagen is de smaak nog altijd goed.
No Comments