Brood & Gebak

Semla, kardemombroodjes met amandelvulling en slagroom

SemlaHet is ‘vette dinsdag’ vandaag, de dag voordat de vastentijd voor Pasen begint. In Engelstalige landen wordt ‘Fat Tuesday’ vaak gevierd met pannenkoeken. De Zweden doen ze dat met semla, een broodje met een vulling van amandelspijs en slagroom. In het broodje zit kardamom, zo’n typische specerij die je wel vaker in Zweeds gebak tegenkomt. Lees snel verder als je deze heerlijke broodjes zelf wilt maken. Wat ons betreft hoeft dat niet alleen maar voor ‘vette dinsdag’, semlor zijn altijd lekker!

In Zweden gaan ze zelfs zover dat deze dag ‘semmeldagen’ wordt genoemd, de dag van de semla. Vandaag worden er in Zweden zo’n zes miljoen van deze broodjes gegeten. Op een bevolking van tien miljoen is dat best wel aanzienlijk. De laatse jaren proberen Zweedse bakkers elkaar de loef af te steken met telkens nieuwe varianten van de semla, zo zijn ze er als wraps, maar ook als prinsessentaart. Wij houden het vandaag bij de klassieke versie, die is op zich al lekker genoeg.

Semla

Ingrediënten (voor 6 grote en 12 kleine broodjes): 

Voor de broodjes:

  • 50 gram boter
  • 150 ml melk
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 45 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 1 losgeklopt ei om de broodjes mee te bestrijken

Voor de vulling:

  • 100 gram amandelspijs
  • de binnenkant van de broodjes
  • 50 ml melk
  • 250 ml room
  • 1 theelepel suiker
  • ¼ theelepel kardemompoeder

Ter garnering:

  • poedersuiker

Extra benodigdheden:

Bereiding:

De kardemombroodjes bakken:

Warm de melk en de boter in een pannetje op tot maximaal 37°C.

Doe de bloem, gist, suiker, zout, kardemom in de kom van een staande mixer en giet het warme melk-botermengsel erbij.
Kneed dit met de deeghaak in 15 minuten tot een soepel deeg.
(je kunt het ook met de hand kneden dan duurt het wel wat langer voordat je een mooi deeg hebt.)

Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 40 minuten op een warme plaats rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld.

Stort het deeg op een bebloemde aanrecht druk even de lucht eruit en snij het in 6 of 12 gelijke porties.

Vorm de stukjes deeg in ronde broodjes en plaats ze op een met bakpapier of een bakmatje beklede bakplaat. Dek de broodjes af met een schone theedoek en laat ze een uur rijzen.

Verwarm zo’n 20 minuten voordat de tweede rijs is afgelopen je oven voor op 225°C.

Bestrijk de bolletjes met het losgeklopte ei en plaats ze in de oven, 8-10 minuten voor grote semlor, 5-7 minuten voor kleine.

Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

De semla maken:

Snij de bovenkant van de broodjes en schep er 1 tot 2 eetlepels van de binnenkant uit. Verkruimel dit in een kom.

Doe de amandelspijs en de melk bij de broodkruimels en kneed dit tot een romige massa. Vul de uitgeholde broodjes met het spijsmengsel.

Klop de slagroom met de suiker en kardemom stijf en spuit deze op de gevulde broodjes, je kunt het er ook opscheppen met een lepel.
Leg de bovenkant van de broodjes op de slagroom en bestuif elke semla met poedersuiker.

Zo’n semla is heerlijk bij de koffie, maar je kunt ze ook in een kom met warme melk en kaneel serveren zoals ze in Zweden doen.


Heb je deze semlor gebakken? Dan zijn we erg benieuwd wat je er van vond. Laat je het ons weten in een reactie hieronder of via social media? Je vindt ons op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #foodaholicsnl gebruikt dan zien we je bericht vanzelf langskomen. 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.