Het is vandaag de kortste dag en wij dachten dat jullie wel wat licht en warmte konden gebruiken. Licht en warmte in de vorm van deze broodster met kardemom en saffraan. Dat het warme geel van de saffraan en de warme smaak van de kardemom jullie maar door deze duistere dag mag helpen. Lees snel verder dan laten we je zien hoe je zelf dit plaatje van een koffiebrood maakt.
De smaken in dit brood zijn typisch voor de koffiebroodjes uit het hoge noorden. Kardemom kom je veel in Zweeds gebak tegen en ook saffraan wordt veelvuldig gebruikt. Zo worden er op 13 december saffraanbroodjes gebakken ter gelegenheid van het Luciafeest. In eerste instantie werd dit feest op 21 december ter ere van de winterzonnewende gevierd. Maar omdat de oude kalender geen rekening hield met schrikkeljaren schoof deze dag langzaam op naar 13 december. Dat viel dan ook samen met de feestdag ter ere van Sint Lucia. Sint Lucia stak volgens de legende haar ogen uit maar bleef toch zien. Allemaal mooie symboliek voor de overwinning van het licht op de duisternis.
Kardemom en saffraan
Deze broodster brengt dat licht in de duisternis ook met haar felgele kleur die ook na het bakken duidelijk zichtbaar blijft. De vulling is een mengsel van boter, suiker, kardemom en kaneel. De kardemom voert de boventoon, daardoor smaakt het niet als kanelbullar, de bekende Zweedse kaneelbroodjes. Het is qua smaak een beetje een kruising tussen een Sint Lucia broodje en semlor, Zweedse kardemombroodjes. Het eerste dat je proeft is de kardemom en daarna komt langzaam de saffraan boven. Een heerlijke, verwarmende combinatie in deze kille, donkere dagen.
Broodster met kardemom en saffraan
Ingrediënten:
Voor het saffraandeeg:
- ½ gram saffraandraadjes (het goede spul!)
- 1 eetlepel wodka
- 375 gram bloem
- 66 g gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 ½ theelepel kardemompoeder
- sinaasappelrasp van ½ sinaasappel
- 7 g gist (1 zakje)
- 75 g roomboter, ongezouten
- 160 ml volle melk
- 1 groot ei
Voor de kardemomvulling:
- 100 gram zachte roomboter, ongezouten
- 1 eetlepel kardemompoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 50 gram bruine bastardsuiker
Voor de afwerking:
- 1 eidooier
- 1 eetlepel volle melk
- poedersuiker
Bereiding:
Het saffraandeeg:
Laat indien mogelijk de saffraandraadjes een nacht weken in de wodka of ten minste minimaal een uur.
Mix in een ruime kom de bloem, suiker, zout, kardemom en de sinaasappelrasp met een garde goed door. Voeg de gist toe en roer nogmaals.
Smelt in een klein pannetje de boter en giet dit in de kom van een staande mixer, doe de melk erbij. Gebruik de garde die je voor de vaste stoffen hebt gebruikt om dit ook even door te roeren.
Doe de saffraan, wodka en het ei bij het mengsel. Roer nogmaals door totdat het goed is gemengd.
Voeg het bloemmengsel toe. Meng met de deeghaak op langzaam tot een soepel deeg dat loskomt van de kant, ongeveer 5-8 minuten. Je kunt het deeg ook in een broodbakmachine of met de hand mengen als je geen staande mixer hebt. Dit duurt wel iets langer.
Vet een kom in en doe het deeg erin. Dek af met een doek of plasticfolie. Laat het deeg op een warme plaats rijzen totdat het verdubbeld is in volume, ongeveer een uur.
De kardemomvulling:
Maak de kom van je staande mixer schoon en doe alle ingrediënten van de vulling er in. Meng dit een minuut of 2 met de bischop (platte spatel) op medium, of totdat het makkelijk smeerbaar is.
De broodster met kardemom vormen:
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Leg het deeg op een schoon, bebloemd werkblad en verdeel het met een mes of deegkrabber in 4 gelijke stukken.
Rol elk stuk deeg met een deegroller uit tot een cirkel met een diameter van 23 cm.
Smeer een derde van de vulling over de eerste deegcirkel en leg deze op het bakpapier. Smeer nog een derde over de tweede cirkel en leg deze op de eerste cirkel. Herhaal met de derde cirkel en dek de vulling af met de laatste deegcirkel. Je hebt nu 4 lagen deeg met vulling ertussen.
Snij indien nodig de stapel nog wat bij tot een nette cirkel. Gebruik een klein glas of potje om in het midden van de cirkel een afdruk te maken. Gebruik een mes of een deegkrabber vanaf de rand van de cirkel om 16 gelijke stroken naar de buitenkant te snijden.Pak twee naast elkaar liggende stroken vast en draai ze een aantal slagen van elkaar weg. Knijp de uiteinden van de stroken samen om ze vast te zetten. Herhaal met de andere stroken.
Dek de broodster met kardemom en saffraan af met een doek of ingevet plasticfolie en laat het rijzen tot het deeg mooi bol staat, ongeveer 30-45 minuten.
De broodster bakken:
Verwarm, terwijl de broodster aan de tweede rijs bezig is, de oven voor op 180°C.
Als het brood klaar is om in de oven te gaan meng je de eidooier en de melk. Bestrijk het brood hiermee. Plaats het brood 20-25 minuten in de oven of totdat het goudbruin is.
Haal de broodster met kardemom en saffraan uit de oven en laat het 10 tot 15 minuten afkoelen. Bestrooi met wat poedersuiker en serveer met een goede kop koffie.
No Comments