Ik dronk voor het eerst een Pina Colada tijdens een vakantie in Florida. Sinds die tijd heb ik er veel gedronken, hele goede maar ook hele slechte uit van die kant en klaar flessen, brrrr.
Toen ik zelf er één wilde maken liep ik tegen een probleem aan. In een echte Pina Colada gaat cream of coconut. Nou, dat is makkelijk denk je dan, gewoon een blikje kokosmelk een tijdje laten staan en dan de room van de bovenkant afscheppen. Niet dus!
Cream of coconut is een mierzoete kokosmelk die je hier niet zo maar in de supermarkt vindt. Na wat zoeken op het net kwam ik erachter dat je je eigen cream of coconut kan maken door 1 deel suiker in 2 delen kokosmelk op te lossen. Maar als je een Caribische supermarkt in de buurt hebt dan is er een goede kans dat je daar gewoon een blikje kunt kopen. Het bekendste merk is Coco Lopez. Bij de Hanos hebben ze ook cream of coconut maar van een ander merk, zoek het bij de cocktail ingrediënten en niet bij de Aziatische producten want daar vind je alleen maar kokosmelk in het schap! Oh, en als je toch bij de cocktailspullen loopt neem dan meteen een potje maraschino kersen mee voor de garnering.
Oké, het lastigste ingrediënt hebben we gevonden maar de smaak van je Pina Colada staat of valt verder bij de keuze van je rum. Als je hier een witte rum gebruikt dan kom je nog steeds bedrogen uit. Nee, je wilt iets met body en smaak. Een goede bruine rum werkt het beste en dan geen spiced rum alsjeblieft!
Mijn voorkeur gaat uit naar een Appleton Estate V/X, dit is een mooie Jamaicaanse rum die prima te gebruiken is in cocktails en ook nog een gunstig is geprijsd voor een goede donkere rum. Je vindt deze rum bij de betere slijter. Maar je hoeft niet speciaal een fles te kopen hoor, een goede Havanna Club werkt ook en zelfs een donkere Bacardi. Maar ook hier geldt dat hoe beter je ingrediënten, hoe beter het uiteindelijke resultaat.
Na het uitproberen van verschillende recepten ben ik uiteindelijk uitgekomen bij het Pina Colada recept van Marco Dionysos, buiten de vaste ingrediënten voegt hij ook nog gecondenseerde melk toe. Voor mij is dit de ultieme versie! Wil je een extra luxe Pina Colada maken dan kun je nog een klein laagje hele goede rum bovenop schenken, dat heet een float in vaktermen.
TIP: Je hebt maar weinig gecondenseerde melk nodig voor een cocktail en als je het geopende blikje in de koelkast zet dan wordt het er niet lekkerder op en kun je het al snel weggooien. Maar als je het in een glazen potje bewaard dan blijft het maanden goed. Ook zijn er tubes met gecondenseerde melk te koop. Die heel handig zijn voor dit soort kleine hoeveelheden.
Pina Colada
Ingrediënten:
90 ml ananassap
60 ml rum
30 ml cream of coconut
4 stukjes verse ananas
15 ml gecondenseerde melk
Extra:
ijsblokjes
blender
Bereiding:
Doe alles ingrediënten in een blender en doe er zo’n 20 ijsblokjes bij. Blend totdat het ijs fijn is, ongeveer een minuut.
Serveer je pina colada in een hurricane glas of in een longdrinkglas.
Garneer met een maraschino kers, stukje ananas of als je echt helemaal fout wilt zijn een papieren parapluutje.
8 Comments
Eddy van Dijk
2 augustus 2016 at 20:43Wij maakte het regelmatig in een andere samenstelling, ook met gecondenseerde melk, maar dit is de winnaar. Weet niet waarom maar het is net of alles klopt met dit recept.
Wat wij ook nog wel eens doen is geraspte kokos erbij, dat geeft ook een prettig mondgevoel.
Een 10!
Thijs de Jongen
23 juni 2017 at 17:45Zocht een goed recept, ga deze proberen!
Coco Lopez in de buurtwinkel nog niet gezien, online in NL wel te bestellen:
http://www.usfoodz.nl/coco-lopez-cream-of-coconut-425g
Hoor graag alternatieven in de supermarkt!
sha
14 oktober 2018 at 10:19hoelang kan je dit bewaren ?
noskos
15 oktober 2018 at 14:00Ik snap je vraag niet helemaal, waarom zou je een cocktail willen bewaren? Is net zo’n vraag als hoe lang blijft deze gin-tonic goed ;-)
sha
15 oktober 2018 at 14:03ja ik begrijp nu wat jij bedoelt heb andere verhoudingen gebruikt heb nu een fles vol vandaar ik vroeg hoelang blijft de pinacolade gekoeld goed.
noskos
27 oktober 2018 at 15:01Gekoeld blijft het wel even goed als ik de ingrediënten bekijk. Maar veel langer dan 1 tot 2 weken zou ik het niet laten staan.
sha
28 oktober 2018 at 07:13yes dankjewel had een fles vol gemaakt. Was binnen 4 dagen op super lekker
sha
15 oktober 2018 at 14:02omdat ik een hele fles vol heb en niet in 1 dag op krijg