Afgelopen week kwam mijn vriendinnetje Sarah spontaan een kopje thee drinken. Sarah houdt net als ik erg van koken en ook met haar gaan onze gesprekken dan ook vaak vooral over lekker eten, recepten en keukengadgets. Ditmaal had Sarah enthousiaste verhalen over haar allernieuwste keukengadget: een elektrische snelkookpan. Na haar verhalen snap ik niet meer dat ik zonder kan en dus staat een snelkookpan nu hóóg op de verlanglijst. Wat dit met dit recept te maken heeft? Helemaal niks! Maar Sarah was wel degene die me tijdens het theeleuten ook het receptje voor deze gember-vanillevla tipte en daarmee meteen mijn interesse had.
Ik was nog op zoek naar een recept voor die avond en wilde eigenlijk iets anders dan een hoofdgerecht, omdat we hier in huis hard bezig zijn met het leegeten van uitpuilende voorraadkasten en een volle vriezer. Een vla klonk me daarom als muziek in de oren en ik had alle ingrediënten ook gewoon in huis. Dat kwam dan wel weer mooi uit in het kader van het eten uit de voorraad.
Vla met gember klinkt misschien niet direct heel logisch of lekker, maar gember doet het erg goed in zoete gerechten, denk bijvoorbeeld ook maar eens aan gemberkoekjes. Ik heb het recept van Sarah iets aangepast en deze gember-vanillevla gebaseerd op mijn standaard recept voor vanillevla. Met het weglaten van de gember houd je dus gewoon een recept voor vanillevla over. Twee recepten in één klap! Oh nee, drie recepten zelfs, want ik serveerde deze gember-vanillevla ook nog met gekarameliseerde appeltjes.
Gember-vanillevla met gekarameliseerde appeltjes (4 porties)
Ingrediënten:
Voor de vla:
500 ml volle melk
2 eidooiers
30 gram suiker
20 gram maizena
1 vanillestokje
1 eetlepel gembersap (knijp hiervoor versgeraspte gember uit of doe de gember in een sapcentrifuge)
een stuk gember van een centimeter of 2
snuf zout
Voor de appeltjes:
1 appel in dunne plakjes of partjes
2 eetlepels honing
boter
Bereiding:
Schraap het vanillestokje leeg. Schenk de melk in een steelpan en voeg vanille, gembersap, vanillestokje en een stuk gember toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en laat de melk daarna 10 minuten zachtjes koken op een laag vuur. Roer af en toe in de pan. Klop ondertussen de eidooiers, suiker, maizena en een snuf zout door elkaar.
Haal na 10 min het vanillestokje en de gember uit de pan. Schep een eetlepel van de melk uit de pan bij je eimengsel en roer dit goed door. Herhaal dit een paar keer tot je eimengsel vloeibaar is en enigszins opgewarmd. Je voorkomt hiermee dat je vla straks gaat schiften. Giet het eimengsel vervolgens – al roerende – rustig bij de resterende melk in de pan.
Zet het vuur iets hoger en laat de vla indikken. Blijf ondertussen goed roeren met een garde en vergeet niet de randjes goed mee te pakken. Draai het vuur uit als de vla dik genoeg is en roer nog eventjes. Giet de vla daarna in een kom om af te koelen. Je kunt de vla lauwwarm eten of helemaal af laten koelen. Om een vel te voorkomen kun je de gember-vanillevla afdekken met huishoudfolie.
Verhit vlak voor je de vla gaat serveren boter in een pan met dikke bodem. Laat de boter niet bruin worden. Voeg de honing toe en wacht tot de honing en boter van kleur veranderen en karameliseren . Voeg de appelpartjes toe en laat ze goudbruin kleuren.
Serveer de appel samen met de afgekoelde gember-vanillevla. Je kunt er nog een beetje geraspte gember overheen strooien.
No Comments