Mijn bananen eet ik het liefst als ze nog een beetje groen zijn. Zodra ze echt helemaal geel zijn vind ik ze eigenlijk al niet meer zo lekker, laat staan als er bruine plekjes op verschijnen. Weggooien is natuurlijk zonde, dus zodra er bananen op de fruitschaal liggen te verpieteren wordt er hier in huis een bananenbrood gebakken.
Er hebben in de loop der jaren al heel wat recepten voor bananenbrood de revue gepasseerd. Met en zonder eieren, met geprakte bananen of bananen in stukjes, gezonde varianten zonder suiker, ongezonde varianten met een heleboel suiker. Versies die gortdroog de oven uitkwamen of juist zo nat dat er van brood (of cake) eigenlijk geen sprake meer was. Er waren broden die volkomen inzakten of zo enorm rezen dat ze over de vorm heen borrelden. Compacte broden die als een blok steen aanvoelden en nog zoveel meer varianten. Maar na al dat experimenteren heb ik nu een recept dat wat mij betreft het allerlekkerste bananenbrood oplevert.
Het recept is een heel oud recept van Martha Stewart. Het is afkomstig uit een kookboek uit 1982! Zelf was ik toen een klein peutertje en wist nog niet eens van het bestaan van bananenbrood af. Een echte golden oldie dus. Het geheime ingrediënt in dit recept is zure room. Je gebruikt het niet voor een topping, maar verwerkt het echt in het brood. Het resultaat: een heerlijk fluffy, enigszins vochtig, smaakvol en fris bananenbrood. Niet het beste recept als je op zoek bent naar een gezond bananenbrood trouwens, maar wel echt érg lekker! Lijnen doen we morgen wel weer.
Het allerlekkerste bananenbrood
Ingrediënten:
-
115 gram boter
-
200 gram suiker
-
2 eieren (L)
-
210 gram bloem
-
1 theelepel baking soda
-
1 theelepel zout
-
2 á 3 hele rijpe geprakte bananen (ong. 250 gram)
-
125 gram zure room
-
1 theelepel vanille-extract
-
60 gram gehakte walnoten of andere noten die je lekker vindt*
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een brood- of cakevorm in en zet deze apart. Mix de boter en de suiker tot het een romig mengsel is. Mix de eieren erdoorheen.
Roer in een kom het meel, de baking soda en het zout door elkaar. Voeg dit toe aan het botermengsel en mix even tot alle ingrediënten gemengd zijn. Doe nu de bananen, zure room en de vanille erbij. Mix ook deze ingrediënten tot alles gemengd is. Roer tot slot de gehakte noten door het beslag en giet het in je bakvorm.
Bak het bananenbrood ongeveer een uur tot een uur en een kwartier. Dit is erg afhankelijk van je oven. Het brood is klaar als een caketester of satéprikker schoon uit het midden van het brood komt. Laat je bananenbrood 10 minuten afkoelen in de vorm en laat hem daarna op een rek verder afkoelen.
Varieer ook eens met chocolate chips, het toevoegen van kaneel of leg bijvoorbeeld wat schijfjes banaan bovenop je cake.
* op de foto zie je een bananenbrood met pistachenoten
No Comments