Bij Japans eten zul je wellicht niet direct denken aan curry. Dat is toch meer iets voor de Thaise of Indiase keuken? Toch eet men in Japan ook graag curries, zoals bijvoorbeeld deze kare raisu. Kare raisu is een milde curry gevuld met aardappelen. Je maakt voor deze curry zelf je specerijenmix, wat betekent dat je daar geheel je eigen draai aan kunt geven. Japanse curry maak je namelijk niet met een pasta, maar met een roux waar je de specerijenmix een minuutje in mee bakt. Het recept lijkt op het oog misschien wat ingewikkeld, maar als je een voorraadje van de mix maakt, staat je curry de volgende keer zo op tafel!
Curry werd in de tweede helft van de 19e eeuw geïntroduceerd door de Britten. Inmiddels is curry in de Japanse keuken zo alomtegenwoordig dat je het echt wel kunt zien als een nationaal gerecht. Je kunt voor de Japanse curries in de toko daarom ook allerlei kant-en-klare zakjes of blokjes kopen. Sommige daarvan schijnen best goed te zijn trouwens, maar zelf maken is altijd leuker!
Voor het maken van deze curry moet je wel alsnog even langs de toko om dashi te kopen. Dashi is een bouillon getrokken van bonito flakes (gedroogde tonijn) en kombu (een zeewier). Het zorgt voor umami in je curry en dat maakt hem echt af! Dashi kun je trouwens ook zelf maken, maar voor deze kare raisu koos ik toch gewoon voor de zakjes van de toko. Mocht op de verpakking van de dashi niet duidelijk aangegeven worden hoeveel je nodig hebt, op Aziatische Ingrediënten staat een handig tabelletje in de comments! (onmisbaar trouwens, die site..!)
Kare raisu, Japanse milde rijstcurry
Ingrediënten:
Voor de currymix (ruim voldoende voor 2x curry maken)
Alle specerijen zijn ongemalen, tenzij anders vermeld
2 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel fenegriek
2,5 theelepels kardamom
2 theelepels zwarte peperkorrels
1/2 theelepel venkelzaad
stukje kaneel van ongeveer 3 gram
3 kruidnagels
De helft van een steranijsvrucht
2 eetlepels gemalen kurkuma
1/4 tot 1/2 theelepel chili
snuf gemalen nootmuskaat
Voor de curry (6 personen)
3 eetlepels van de currymix
450 gram kipdijfilet
1 grote gele ui, gesnipperd
225 gram wortel in stukken
950 ml kippenbouillon
950 ml dashi
450 gram Yukon Gold * aardappelen geschild en in stukken
1/2 geraspte appel
110 gram boter (+ evt. extra)
55 gram bloem (+ evt. extra)
flink stuk gember (5cm), fijngehakt
160 gram diepvries doperwtjes
zout, peper en olie
Bereiding:
Begin met het maken van de currymix. Rooster hiervoor de koriander, komijn, fenegriek, kardemom, zwarte peperkorrels en venkelzaad in een droge koekenpan tot ze geuren.
Maal vervolgens de koriander, komijn, fenegriek, cardamom, zwarte peperkorrels, venkel, kaneel, kruidnagels en steranijs fijn. Ik gebruik hiervoor een oud elektrisch koffiemolentje. Er zijn ook speciale malers voor kruiden en als je dit allemaal niet hebt kun je ook een vijzel gebruiken.
Gooi alles in een kommetje en mix de kurkuma, chili en nootmuskaat erdoorheen.
Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit in een grote braadpan wat olie en braad de kip rondom bruin aan. Neem de kip uit de pan en leg apart op een bord.
Voeg de ui toe aan de pan, zet het vuur laag en kook de ui al roerend een minuut of 10 tot de ui goudbruin is. Voeg dan de wortels toe en bak deze vier minuten mee. Daarna voeg je de bouillon en dashi toe en breng je alles aan de kook. Zet het vuur op een sudderstandje.
Snij de kip in hapklare stukken en doe ze terug in de pan, samen met eventueel vrijgekomen vocht. Doe de aardappels en appel erbij en kook het geheel tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Maak ondertussen een roux. Smelt hiervoor in een sauspannetje de boter tot het schuimt. Voeg de bloem toe en kook de roux, steeds roerend, tot hij karamelkleurig is. Dit duurt een minuut of 20.
Voeg de currymix en de gember toe aan de roux en laat een minuutje meekoken. Roer daarna de roux door de curry heen en laat sudderen tot de saus is gebonden en wat is ingedikt.
Tot slot voeg je de doperwtjes toe en laat ze even opwarmen. Maak de curry op smaak met zout en peper en serveer met rijst. Bij Japanse curry krijg je overigens altijd de rijst en curry náást elkaar, nooit op of door elkaar.
De curry blijft behoorlijk dun. Wil je hem iets dikker hebben, maak dan nog wat roux extra en voeg hier een beetje van toe. Deze hoef je overigens niet weer helemaal tot karamelkleur te koken. Boter smelten en een gelijke hoeveelheid bloem erdoor roeren en hiervan beetjes toevoegen tot je curry de gewenste dikte heeft.
* in plaats van Yukon Gold, die hier lastig te verkrijgen is, kun je ook een andere geelschillige kruimige aardappel gebruiken
No Comments