Eén van de leuke dingen van het hebben van een foodblog is dat je zo af en toe eens wat toegestuurd krijgt om te proberen. Zo ontvingen wij enige tijd geleden een doos vol Arabische producten van ArabFoodLovers. ArabFoodLovers is een webwinkel met Arabische producten en een zusje van Asian FoodLovers. Beide websites zijn ideaal voor als je bij jou in de buurt moeilijk aan bepaalde exotische producten kunt komen. Eén van de producten in de doos die ik ontving was een flesje granaatappelsiroop. Dit flesje stond al een tijdje in de kast te wachten op een doel, het is geen ingrediënt wat regelmatig voorbij komt in mijn keuken. Maar nu de walnoten bij mijn ouders in de tuin met kilo’s tegelijk van de bomen vallen, kwam dat flesje maar wát goed van pas. Ik maakte Fesenjan, een Perzische kipstoofpot met héél veel walnoten.
Granaatappelsiroop of granaatappelmelasse is een zure dikke siroop van ingekookt granaatappelsap. Als je een likje van je vinger neemt, is het ook écht niet lekker! Het is nog veel zuurder dan bijvoorbeeld balsamicoazijn. Granaatappelsiroop is verkrijgbaar in diverse varianten en de zuurgraad is per merk verschillend. Proeven dus als je ermee kookt en niet domweg het recept volgen! In sommige recepten voor Fesenjan werd wel 175ml gebruikt en zoveel zat er niet eens in mijn flesje! :)
Fesenjan wint geen schoonheidsprijs qua uiterlijk. Het is bruin en nat en daar is het wel mee gezegd. Maar oef, wat hebben we gesmuld! Als je van Limburgse zoervleis houdt, dan denk ik dat je dit ook lekker gaat vinden. Ik kan me wel goed voorstellen dat je misschien moet wennen aan het zoetzure, maar wie hier vaker leest weet al dat ik daar juist enorm van houd.
Fesenjan kan trouwens ook prima vegetarisch worden gemaakt door de kip te vervangen door tempeh. Een versie met groenten kan natuurlijk ook, aubergine, zoete aardappel of pompoen werken allemaal erg goed, ook eventueel als aanvulling zodat je direct je portie groenten hebt. Ik vind het echter lekkerder om er apart een groentegerechtje bij te serveren. Er zijn ook snellere recepten voor Fesenjan, maar ik ben er altijd van overtuigd dat lang sudderen de smaak alleen maar ten goede komt. Dit recept is dus uitstekend geschikt voor een regenachtige zondag.
Fesenjan – Perzische kipstoofpot
Ingrediënten (voor 4 personen)
250 gram walnoten
75ml granaatappelsiroop
1 eetlepel tomatenpuree
800 gram kippendij, met bot
2 theelepels zout
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel kurkuma
2 eetlepels suiker
1,2 liter koud water
2 ijsblokjes
Optioneel: verse granaatappelpitjes om te garneren
Bereiding:
Maal de walnoten fijn in een keukenmachine. Omdat er in walnoten heel veel olie zit, zul je geen meelachtige substantie krijgen, maar eerder een soort pindakaas. Je hebt de noten ver genoeg gemalen als de kruimels aan elkaar gaan plakken als een soort deeg.
Doe de gemalen walnoten in een stoofpan en voeg 1 liter koud water toe. Breng dit aan de kook en laat 5 minuten op hoog vuur koken. Draai dan het vuur laag, leg de deksel enigszins schuin op je pan en laat het geheel een uur sudderen. Roer af en toe door zodat de walnoten niet aan de bodem gaan plakken. Na 1 uur voeg je 200 ml koud water en 2 ijsblokjes toe. Dit zorgt ervoor dat de walnoten hun natuurlijke oliën vrijlaten. Roer door en laat de saus nog een uur sudderen.
Na 2 uur is de saus dikker geworden en donkerder van kleur. Voeg nu de granaatappelsiroop, tomatenpuree, kaneel, suiker, zout en peper toe en roer goed door. Voeg de kip toe. Doe de deksel op de pan en laat de stoofpot nog eens een uur sudderen op laag vuur.
Na een minuut of 50 is de kip gaar en heeft de saus een chocoladebruine, glanzende kleur. Proef nu de saus. Als je je stoofpot zoeter wilt, kun je nog wat suiker toevoegen, wil je hem juist zuurder dan voeg je meer granaatappelsiroop toe. Kook nu de stoofpot nog 10 minuten zonder deksel, zodat de saus een beetje inkookt.
Serveer met rijst.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van een ingrediënt wat ons ter beschikking is gesteld. Voor dit artikel ontvangen we geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.
No Comments