Een paasontbijt is voor mij niet compleet zonder een plakje paasstol met amandelspijs. Maar als je een paasstol koopt dan zit er meestal sukade in of oranjesnippers en als je pech hebt zit het er allebei in. Ik vind dat dus gewoon niet lekker en peuter al die stukjes gesuikerd fruit en schil eruit. Het grote voordeel van zelf je paasstol bakken is natuurlijk dat je er in kunt stoppen wat je zelf wilt. Of in mijn geval er uit kunt laten wat je zelf wilt. En het bakken van zo’n paasstol is helemaal niet zo moeilijk!
Het recept voor mijn paasstol is gebaseerd op de kerststol van Levine. Als je haar site niet kent ga gerust eens kijken want je vindt er heel veel mooie brood- en andere recepten en ook haar workshops kan ik van harte aanbevelen. Ik gebruik mijn broodbakmachine om het deeg te kneden, gewoon het deegprogramma, maar je kunt het ook in een staande mixer met deeghaak of gewoon met de hand doen. Het is wel zaak dat je de boter er pas op het allerlaatst bij doet omdat je anders een andere structuur krijgt.
Je hebt voor het brood tarwebloem nodig met een hoog eiwit (gluten) gehalte. Dat is normaal bij broodbakken, het tarwebloem dat je normaal bij de supermarkt koopt is niet echt geschikt. Dit soort bloem kun je makkelijk online vinden, bij de groothandel of bij je lokale molen.
Door de spijs wil ik nog weleens Jack Daniel’s mengen, dat verhoogt de smaak, maar vervang dat gerust door water als er ook kinderen van het brood eten.
Paasstol
Ingrediënten:
Deeg:
375 gram tarwebloem (meer dan 12% eiwit/proteïne)
10 gram droge gist
50 gram kristalsuiker
160 gram volle melk (ongeveer 38°C)
1 ei (L), losgeklopt
0,5 theelepel speculaaskruiden (ik gebruik die van Verstegen)
7 gram zout
75 gram zachte roomboter (ongezouten, in blokjes)
Vulling:
50 gram krenten
150 gram blauwe rozijnen
150 gram gele rozijnen
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram hazelnoten, grof gehakt
Spijsvulling:
200 gram amandelspijs
20 gram citroenrasp (uit een potje)
0,5 eetlepel losgeklopt ei
water (optioneel Jack Daniel’s)
Afwerking:
30 gram roomboter (ongezouten)
poedersuiker
Bereiding:
De avond van tevoren wel je de krenten en rozijnen een kwartier in ruim lauw water. Laat ze gedurende de nacht uitlekken in een vergiet/zeef en droog ze eventueel af met keukenpapier.
Doe alle ingrediënten op de boter na in je broodbakmachine en meng totdat je een stevig deeg hebt gekregen. (Mijn broodbakmachine heeft echt moeite met kneden op dat moment.)
Voeg één voor één de klontjes boter toe en laat de machine kneden tot alle boter is opgenomen en je een soepel deeg hebt gekregen.
Als je met de hand kneedt kneed dan minimaal 10 minuten voordat je de boter toe gaat voegen.
Laat het deeg een kwartier rusten en kneed dan de vulling erdoorheen. Ik doe dat met de hand, dat gaat het makkelijkst. Rol het deeg uit tot ongeveer A4 formaat en verdeel ⅓ van de vulling over de deeglap. Vouw vanaf de bovenkant tot iets over de helft de lap dubbel, doe hetzelfde met de onderkant, de vulling zit nu mooi tussen het deeg. Druk naad en de zijkanten goed dicht. Rol de lap uit uit en herhaal met de de volgende ⅓ vulling. Ga door totdat alle vulling in je deeglap zit.
Bol het deeg op tot een bal en leg het in een licht -met zonnebloemolie- ingevette kom. Dek af met ingevet plasticfolie en laat het op een warme plek een uur rijzen. Door de vulling zal de bal niet helemaal in volume verdubbelen.
Kneed het ei en de citroenrasp goed door de amandelspijs en doe er dan genoeg Jack Daniel’s of water bij om een goed vormbare massa te krijgen.
Rol je deegbal uit to een ovaal van zo’n 2 cm dik, de boven en onderkant mogen wat dikker blijven. Rol de spijs tot een pil (rol) die ietsje korter is dan je brood en leg de pil in het midden van de deeglap.
Vouw de bovenkant van de deeglap over de spijs, doe dat iets verder dan de onderkant en druk met de zijkant van je hand de paasstol goed dicht. Draai het brood om en leg het op een met bakpapier (of bakmatje) beklede bakplaat.
Dek af met ingevet plasticfolie en laat zo’n 3 kwartier tot een uur rijzen.
Verwarm tijdens het rijzen je oven voor op 180°C.
Bak de paasstol in 35 minuten gaar. Verlaag na 20 minuten de temperatuur van je oven naar 160°C. Mocht je paasstol te bruin worden dek hem dan af met aluminiumfolie.
Smelt als de stol uit de oven komt de boter en smeer de paasstol daarmee rijkelijk in. Bestrooi met poedersuiker.
No Comments