Chocolade

Pacari Raw 70 procent, een verrassende chocolade reep

pacari rawHet is inmiddels alweer even geleden dat we hier op Foodaholics een chocolade review hebben geplaatst dus het werd tijd om weer eens een reep van de stapel te pakken en deze bewust te gaan proeven. Dit keer is de keuze gevallen op de Pacari Raw van 70% biologische cacao.

Pacari zijn pioneers op het gebied van ethisch verantwoorde bean-to-bar chocolade en hun ongeroosterde chocolade wordt helemaal in Ecuador geproduceerd. Dit is dus een stap verder dan bean-to-bar, er staat dan ook tree-to-bar op de verpakking. 

Toen Santiago Peralta in 2009 repen chocolade in de markt zette waar alle ingrediënten zo min mogelijk bewerkt zijn en de temperaturen zo laag mogelijk gehouden zijn om zo de antioxidanten en de complexe smaken in de bonen te behouden noemde hij dit “raw”. Belangrijk is dat Pacari nooit iets heeft beweerd of gegarandeerd over de temperatuur waaraan de bonen tijdens het proces zijn blootgesteld.

Puristen in de raw food beweging eten geen eten dat boven de 47°C is verhit. Maar een cacaoboon is niet iets als een stuk fruit dat na het plukken gekoeld en verscheept kan worden. Als de bonen uit de vrucht komen moeten ze eerst fermenteren. Tijdens de fermentatie kan de temperatuur makkelijk oplopen tot 50°C en daarom is chocolade raw food noemen eigenlijk onzin. De discussie of er nu wel of geen raw chocolade is loopt al een tijd in de chocoladewereld.

Zelf maakt het me niet uit hoe de chocolade verwerkt is, ik heb liever een mooie reep van hoge kwaliteit dan dat deze aan bepaalde voorwaarden moet voldoen omdat het anders niet in mijn voedingspatroon past. En dit is zo’n reep! Niet voor niets kreeg hij in 2012 een gouden medaille bij de International Chocolate Awards.

Hoe smaakt de Pacari Raw 70%?

In het doosje waarin je deze chocolade koopt zit een mooi bedrukte folieverpakking met daarin een vrij saai reepje chocolade. Er is niet een mooie mal gebruikt, maar het zijn de gebruikelijke blokjes. De reep breekt mooi en de chocolade ruikt kruidig. Bij het proeven komt er eerst een groene smaak naar boven, denk aan gras, die overgaat in banaan. De chocolade smelt geleidelijk en is erg glad van structuur. Juist het grassige en het tropische fruit maken dit voor mij een erg lekkere, verrassende reep die anders is dan de meeste bean-to-bar repen die ik tot nu toe heb geproefd.

En mocht je het belangrijk vinden, deze reep is gecertificeerd biologisch, soja- en glutenvrij en ook nog kosher.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.