Hoofdgerechten

Patrijs met bramensaus en whisky

Patrijs met bramensaus en whiskyMijn ’to cook’-lijst bevat meer recepten en ideeën dan ik ooit in een leven kan maken. En hij wordt alleen maar langer. Al heel lang stond er een recept van Jamie Magazine op met fazant in bramensaus. Ondanks dat we verleden jaar ook al een hoofdgerecht met bramen serveerden, besloten we dit gerechtje eens uit zijn lijden te verlossen en te verplaatsen naar de ‘done!’-categorie. In plaats van fazant maakten wij een variant met patrijzen, omdat zo’n heel klein vogeltje op je bord toch altijd wel bijzonder staat, zeker met de kerst. En natuurlijk gaven wij er hier en daar nog een eigen twist aan. Het hoofdgerecht van het Foodaholics kerstmenu 2017: patrijs met bramensaus en whisky.

Rokerige whisky, zoetzure bramen en zout spek. Het is echt weer zo’n combinatie waar ik blij van word! Het spek zorgt er ook nog eens voor dat je gevogelte tijdens het bereiden niet uitdroogt. In het oorspronkelijke recept worden de vogels in een pan bereid, wij hebben er voor gekozen dit in de oven te doen. In de oven heb je meer controle over de temperatuur en dit zal je uiteindelijke resultaat ten goede komen.

Wij gaan ook altijd uit van de kerntemperatuur van vlees. Echt, een goede thermometer is een investering waar je zoveel plezier van gaat hebben. Bij het gebruik van kerntemperaturen weet je gewoon altijd zeker dat de gaarheid van je vlees goed is en hoef je dus nooit meer bang te zijn dat je vlees nog rauw is of uitgedroogd is. En dat scheelt een hoop stress in de keuken!

Patrijs met bramensaus en whisky

Ingrediënten:
voor 4 personen
4 patrijzen
paar flinke handenvol bramen
40 g roomboter
geraspte nootmuskaat
4 takjes rozemarijn
8 plakjes ontbijtspek
scheut whisky
1/2 eetlepel agavesiroop
zout & peper

Bereiding:
Wrijf de patrijzen rondom in met de helft van de boter. Wrijf ze daarna van binnen en van buiten in met zout, peper en wat nootmuskaat. Nootmuskaat is heel aanwezig, dus overdrijf hiermee niet.

Vul de buikholte van de patrijzen met bramen en rozemarijn. Bind ze hierna dicht met slagerstouw, net zoals je een kip zou dichtbinden.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bak het spek in een grote koekenpan of braadpan op hoog vuur, zonder olie of boter, tot het krokant begint te worden. Gebruik als je die hebt een pan die ook geschikt is voor de oven, dan hoef je straks niet de hele boel over te hevelen en het scheelt je afwas. Haal het spek uit de pan en houd apart.

Braad de patrijzen in het vet van het spek rondom aan. Voeg indien nodig wat extra boter toe. Vouw de plakjes spek om de patrijzen en voeg een flinke scheut whisky toe. Steek de whisky voorzichtig aan met een lucifer en wacht tot de vlammen gedoofd zijn. Strooi nu de rest van de bramen in de pan. Als je pan niet geschikt is voor de oven, is dit het moment om de boel over te hevelen in een braadslee of ovenschaal.

Prik je thermometer in het dikste deel van één van de patrijzen en zet ze in de oven. De kerntemperatuur moet 55 graden bereiken, het vlees is dan nog iets roze, maar wel gaar. Dit duurt ongeveer een half uur.

Neem de patrijzen uit de pan en haal de bramen uit de buikholte. Houd de patrijzen ondertussen warm. Zet je pan weer op het vuur. Voeg de bramen uit de patrijzen toe aan de rest van de bramen in de pan, prak ze en roer ze door het braadvocht. Zet het vuur wat hoger en laat de saus inkoken. Neem tot slot de pan van het vuur en klop de rest van de boter erdoorheen, gevolgd door de halve eetlepel agave (als je bramen erg zuur waren, kun je nog wat meer agave toevoegen). Als je dit lekker vindt, kun je ook nog wat extra whisky door de saus roeren.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Susan
    19 januari 2018 at 20:19

    Wat eet je hierbij qua groente? En is iets van aardappelpuree lekker hierbij?

    • Reply
      Michella
      20 januari 2018 at 18:16

      Aardappelpuree kan er zeker bij, wij hadden er gebakken aardappeltjes bij. Qua groente kun je allerlei kanten op. Spruitjes bijvoorbeeld zouden goed passen. Of boontjes (haricots verts in spek o.i.d). Of gewoon een goed gevulde salade.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.