Als je graag kookt, heb je ook een goede voorraad nodig. Basisingrediënten zoals bloem, heel veel kruiden en specerijen, boter, blikken met bonen, mais en tomatenpuree, uien, knoflook, verse gember, sojasaus en honing, ze worden direct aangevuld als ze hier in huis op dreigen te raken. Een van de dingen waar ik ook echt niet zonder kan is tomatensaus. Maar wel échte tomatensaus en geen tomatensaus uit een potje. Ik kook al jaren eens in de zoveel tijd een grote pan tomatensaus, die vervolgens gebruikt kan worden als basis voor pizza, voor de spaghetti, voor over groenten, bij gehaktballetjes en nog tig andere dingen waarbij een goede tomatensaus lekker is.
Jaren geleden vond ik op het FOK!forum een recept voor deze prima basis tomatensaus. In mijn vrienden- en kennissenkring staat de saus inmiddels bekend als Chellsaus, maar eigenlijk is er weinig van mij bij. Het is wel een recept wat ik heel graag deel. Hoewel het maken van de saus in uren veel tijd kost, is het verdere recept echt een fluitje van een cent. De kans dat je na het maken nog eens naar potjes grijpt is denk ik vrij klein. Zelfgemaakte saus zonder rare toevoegingen en met als hoofdingrediënt gewoon een paar kilo mooie rode tomaten, dat is toch zoveel beter dan rare potjes troep?
Voor die tomaten moet je trouwens wel een beetje je best doen. Niet naar de dichtsbijzijnde supermarkt rennen voor goedkope onrijpe waterige tomaten, maar even op zoek gaan naar een paar kilo smaakvolle en rijpe tomaten. Ik rijd er altijd even voor om naar een tomatenteler en scoor daar dan meteen hun superlekkere snoeptomaatjes uit de tomatenautomaat.
De allerlekkerste tomatensaus
Ingrediënten:
3 kg mooie tomaten.
2 uien, gesnipperd
2 chilipepers, fijngesneden
1 glas rode wijn
halve bol knoflook, geperst of klein gesneden
paar laurierblaadjes
optioneel: (Italiaanse) kruiden (wat je dan ook in huis hebt of waar je zin in hebt)
olijfolie
zout/peper
Bereiding:
Snipper de uien en zet een flinke stoofpan op het vuur.
Giet een scheut olijfolie in de pan, gooi de uien erbij en draai het vuur laag. Nu begint het afwachten. De ui moet super langzaam garen, deze wordt dan zoeter en de scherpte gaat er af. Fijn voor mensen of kinderen met lastige darmen.
Na 35 minuten doe je de fijngesneden chilipepers erbij. Ik verwijder meestal van één peper de zaadjes en laat ze bij de ander zitten. Als je geen pit wilt, kun je ze bij beide verwijderen of juist lekker laten zitten voor meer pit.
Laat ook dit 15 minuten stoven.
Doe nu de knoflook erbij.
LET OP! Verander niks aan de volgorde hierboven!
Nu stapel je de gewassen tomaten in de pan. De tomaten hoeven niet ontveld te worden en ook niet gesneden (wel het groen eraf natuurlijk). Gewoon de pan helemaal volstapelen, het geeft niet als er wat boven je pan uitsteekt.
Zet het vuur laag, op standje stoof. Gebruik eventueel een sudderplaatje als jouw fornuis te hard gaat.
Na een uurtje beginnen de tomaten al wat te zakken.
Nu giet je een glas wijn (of iets meer ;)) erbij, voeg je de laurierblaadjes toe en laat je het verder met rust. Ik heb hier altijd wat moeite mee en kan het niet laten af en toe toch te roeren en tomaten te pletten. Eventueel kun je nu ook gedroogde kruiden toevoegen. Omdat ik de saus dus echt als basis gebruik, voeg ik meestal alleen nog oregano toe. Verder kruiden doe ik met verse kruiden als ik er een volledig gerecht mee maak.
Doe geen deksel op de pan! De saus moet inkoken.
Na ongeveer 2 á 3 uur zijn de tomaten helemaal opgelost. Laat de saus gewoon net zo lang sudderen tot je een mooie dikke, prachtig rode saus hebt.
Soms duurt het 3 tot 4 uur, soms langer, afhankelijk van de tomaat die je gebruikt. Sowieso geldt: hoe langer het suddert, hoe lekkerder het wordt! Vergeet niet aan het einde je laurierblaadjes er weer uit te halen.
Als de saus klaar is, kun je de staafmixer er even snel doorheen halen om de laatste velletjes te laten verdwijnen. Dit hoeft trouwens niet per se, met goede tomaten zijn de velletjes inmiddels superzacht.
Ik vries de saus nadat ik hem heb laten afkoelen altijd in ziplockzakjes met verschillende inhoud in en zorg dat ik ze zo plat mogelijk in de vriezer leg. Zo nemen ze weinig ruimte in en heb ik altijd een fijne voorraad.
4 Comments
Wieke
15 juli 2016 at 20:08De állerlekkerste tomatensaus ooit! Ik maak al jaren chellsaus. ;)
Heerlijk!
Theetje62
23 januari 2018 at 21:54Graag wil ik weten hoe ik van de zakjes saus uit de vriezer een heerlijke tomatensoep kan maken. Ik heb ca 5 ziplockzakjes met basissaus in de vriezer liggen.
Michella
24 januari 2018 at 12:16Hoi Theetje,
Ik gebruik deze saus niet om tomatensoep van te maken, voor soep gebruik ik een andere werkwijze. Ik gebruik deze saus met name voor op pizzabodems die we dan zelf beleggen of als basis voor spaghetti. Of soms voor over groenten, gehaktballetjes etc.
Misschien dat soep wel zou lukken hoor, maar dan moet je gaan experimenteren met de verhoudingen tussen bouillon en basissaus. Ik kan je daar helaas niet mee helpen.
Theetje62
24 januari 2018 at 12:18Hoi Michella,
Dank je voor je reactie. Ik zal een gaan googlen naar de mogelijkheden.