Een kerstdiner is vaak het moment om extra uit te pakken in de keuken. De maaltijd starten met een amuse past daar wat mij betreft goed bij. Een klein hapje om je smaakpapillen te prikkelen en je alvast te laten verlangen naar al het lekkers wat nog komen gaat. Voor het Foodaholics kerstdiner kozen we voor een hoofdgerecht met een oosters tintje. Omdat een lijn in je diner wel zo leuk is, wordt het oosterse tintje de rode draad door ons kerstdiner.
Je zult misschien niet direct aan oosters eten denken voor de kerst, maar eigenlijk is het er uitermate geschikt voor! De kruidenmengsels uit landen als Marokko, Israel of Egypte zijn vaak heel warm van smaak en passen prima bij een koude winterdag.
Voor deze amuse wrijf je een stuk lamsvlees in met een mengsel van dukkah en za’tar en serveer je hem op een bedje van kruidige, romige polenta en wat venkel. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk een heel eenvoudig gerechtje wat zo op tafel staat! En dat is soms wel zo fijn in alle hectiek rondom het kerstdiner. Het gerecht is overigens ook prima geschikt als hoofdgerecht. Gewoon voor iedereen een stukje lamsvlees en de polenta en venkel (of een andere groente) er apart bij serveren.
Lam met een korstje van dukkah en za’atar
Ingrediënten
voor 6-8 amuses
80 gram polenta
120ml water
120ml melk
klein stukje venkel (als je niet van venkel houdt, kun je ook selderij gebruiken)
1 theelepel balsamicoazijn
2 lamskoteletten
1/2 eetlepel za’tar
1/2 eetlepel dukkah
Bereiding
Breng het water en de melk aan de kook. Als het mengsel kookt voeg je rustig en al roerend de polenta toe. Blijf de polenta een minuut of drie tot vijf roeren en verwijder dan van het vuur. Als je de polenta nog wat romiger wil voeg dan langzaam nog wat extra melk toe en roer dit door de polenta. Breng de polenta op smaak met zout en optioneel met wat extra za’atar.
Snij dunne reepjes van de venkel. Verwarm wat olie in een pannetje en sauteer de venkel. Haal van het vuur en doe de venkel in een kommetje, samen met de balsamico.
Meng de dukkah en de za’atar en wrijf het lamsvlees er overvloedig mee in. Verhit een grillpan met een klein beetje olie en grill het vlees aan beide kanten voor 1 á 2 minuten. Laat het vlees vijf minuten rusten en snijd het dan in kleine stukjes. Haal de vetrandjes eraf.
Maak de amuselepels op met een theelepel polenta, een paar reepjes venkel en een bite size stukje lam.
No Comments