Voorgerechten & Amuses

Vegetarische Christmas crackers van filodeeg

Vegetarische Christmas crackers van filodeeg

Christmas crackers zijn vooral traditie in Engeland en Ierland. Tegenwoordig zie je ze echter in Nederlandse winkels rond de kerst ook steeds vaker liggen. De crackers zien er leuk uit, maar zijn over het algemeen een beetje flauw. Shiny pakjes waar je vervolgens bij het openen een beetje confetti en een suf cadeautje en een feesthoedje of een spreuk in vindt. Onze Christmas crackers zijn misschien iets minder shiny, maar de inhoud is wél verrassend lekker en het openen zeker waard.

Het voorgerecht dat we gekozen hebben voor onze feestelijke kerstmaaltijd is vegetarisch. Ook dit gerecht heeft weer een oosters tintje: in de vulling zit onder andere hummus en komijn. De vulling kun je al een dag van tevoren maken, het maken van de Christmas crackers zelf moet je wel echt op het laatste moment doen anders wordt het deeg sompig. Filodeeg is soms wat lastig om te verwerken en droogt snel uit. Als je je deeg ontdooit tussen vochtige theedoeken en ook je crackers rolt op een vochtige theedoek, heb je van uitdrogen een stuk minder last. Een scheurtje hier of daar is ook helemaal niet erg, maar probeer in ieder geval de buitenste vellen zo heel mogelijk te houden, dat komt het uiterlijk van je Christmas crackers enorm ten goede.

Heb je nou geen zin in gepruts met filodeeg, dan kun je eventueel besluiten om bladerdeeg te gebruiken in plaats van filodeeg en hiervan gewoon driehoekige flapjes te maken. Maar, als je de theedoek truc toepast, is filodeeg echt ook prima te doen en liggen je crackers voor je het weet in de oven.

Dit gerecht blijft trouwens een flinke tijd heet, dus je kunt de oven op tijd aanzetten en de Christmas crackers nog even laten liggen voor je ze opdient (tijdens het eten van de amuse bijvoorbeeld).

Vegetarische Christmas crackers van filodeeg

Ingrediënten
voor ongeveer 6 crackers

250 gram flespompoen, geschild en in kleine blokjes
1 eetlepel olijfolie
1,5 eetlepel honing
1/2 theelepel komijnzaad
100 gram feta, in kleine blokjes
100 gram hummus, zelfgemaakt is natuurlijk het lekkerst, maar uit de winkel kan ook
100 gram amandelen
50 gram gepelde pistachenoten
35 gram gedroogde cranberries
18 velletjes filodeeg (en misschien wat extra voor als ze scheuren)
olijfolie om je deeg mee te bestrijken
zout & peper
een beetje kaneel
keukentouw

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de pompoen in een ovenschaal of op een bakplaat en meng er een eetlepel olijfolie, een eetlepel honing, de komijn en wat peper en zout doorheen. Rooster de pompoen ongeveer 20 minuten in de oven tot hij zacht is. Laat de pompoen vervolgens een beetje afkoelen.

Hak de amandelen, pistachenoten en de cranberries grof en doe ze in een schaal samen met de hummus en de feta. Voeg de pompoen toe en nog een halve eetlepel honing. Mix goed en maak op smaak met peper en zout.

Als je vellen filodeeg heel erg langwerpig zijn, knip ze dan zo dat ze ongeveer vierkant zijn.

Pak een vel filodeeg en bestrijk dat met olie. Leg er een tweede vel overheen en bestrijk ook dit vel met olie. Hierop leg je een derde vel filodeeg.

Leg ongeveer drie eetlepels van de vulling onderaan je filodeeg (2 als je kleine eters hebt). Laat onderaan een klein randje vrij en laat ook de zijkanten vrij (dit worden de uiteinden van je Christmas cracker).

Bestrijk het bovenste randje met olijfolie en rol je deeg op als een sigaar. Vouw de uiteinden bij elkaar en knoop of strik er een stukje keukentouw omheen.

Leg de Christmas crackers op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met olie. Bak de crackers ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Houd de uiteinden in de gaten, als die te hard gaan kun je er wat aluminiumfolie omheen doen.

Strooi voor het serveren een beetje kaneel over je Christmas crackers en geef per persoon één cracker.

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.