Bijgerechten

Freekeh Pilav met Yoghurt Dressing

Freekeh PilavIk wil wat meer variatie in mijn eten aanbrengen en andere gerechten uitproberen. Nou heb ik gelukkig een vriendin die eten vanuit een andere hoek benadert. Bij mij is het toch meestal vlees dat de boventoon voert, bij haar zijn dat groentes. Tijdens een gezamenlijke kooksessie kwamen we bij deze freekeh pilav uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi terecht.

Pilav ken ik wel maar dan met rijst. Freekeh had ik weleens van gehoord maar ik had me er verder nooit in verdiept. Freekeh is tarwe die jong en groen geoogst wordt. Daarna worden de aren op een hoop geveegd en in de zon gedroogd. Dan gaat de fik erin, het stro en het kaf verbrandt maar omdat de zaden nog veel vocht bevatten roosteren die alleen maar. Als laatste worden de graankorrels gebroken. En zo hou je een graanproduct over met een notige smaak. Je vindt freekeh onder andere bij de winkels van Ekoplaza.

Bij de bereiding hebben we ons niet helemaal aan het recept gehouden. Wij hebben de kruiden door de yoghurt dressing gedaan.

Deze freekeh pilav diende als bijgerecht voor een groentegerecht dat later hier op Foodaholics zal verschijnen. Maar ik kan me voorstellen dat dit ook heel erg goed past bij een paar mooie, geroosterde lamskoteletjes van de barbecue. Als je je lamsvlees dan ook nog een beetje Oosters kruidt dan waan je je zo aan de Middellandse Zee.

Freekeh Pilav (2-4 personen)

Ingrediënten:
2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
25 gram boter
1 eetlepel olijfolie + extra voor garnering
150 gram freekeh
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel piment
2,75 deciliter groentebouillon

10 gram peterselie, fijngehakt
10 gram munt, fijngehakt
(en als je het lekker vindt, 10 gram koriander, fijngehakt)

zout en peper

Voor de dressing:
100 gram Griekse yoghurt
1,5 theelepel citroensap
0,5 teen knoflook, fijngehakt

eventueel 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd en grofgehakt ter garnering

Bereiding:
Doe de uien met de boter en de olijfolie in een pan en bak deze in 10-15 minuten goudbruin op halfhoog vuur.

Week terwijl de uien bakken de freekeh 5 minuten in koud water. Giet af in een zeef, spoel af met koud water en laat het uitlekken.

Doe de freekeh en de specerijen bij de uien, voeg dan de bouillon toe, roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan met de deksel erop. Haal dan de deksel van de pan en laat de freekeh 5 minuten afkoelen.

Roer de yoghurt met het citroensap, knoflook en een flinke snuf zout door elkaar.

Meng de kruiden door de warme freekeh en proef er er zout of peper bij moet. Verdeel de freekeh pilav over de borden en doe er een flinke schep van de dressing op. Garneer eventueel met de pijnboompitten en een scheut olijfolie.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.