In Mexico is het traditie om op kerstavond rond middernacht een uitgebreide maaltijd te serveren. Een traditionele Ensalada de Noche Buena (kerstavondsalade) mag dan niet ontbreken. Deze salade met veel citrus is een fijne tegenhanger van de Mexicaanse aardse smaken. Hij past daarom ook perfect bij onze kalkoen met chipotleboter.
Een Ensalada de Noche Buena wordt vaak gemaakt met bietjes, maar wij hebben voor ons kerstdiner gekozen voor een frissere variant met radijsjes, jicama en cactusvijgen. Jicama (ook wel bekend als yamboon) is een knolletje met wit, zoet, knapperig vruchtvlees. Een beetje vergelijkbaar met een peer, maar dan met een neutralere smaak. Ze zijn goed verkrijgbaar bij Aziatische winkels, maar als je ze niet kunt vinden, kun je ze eventueel ook weglaten. Hetzelfde geldt voor de cactusvijgen.
Misschien verbaas je je over de radijsjes in deze salade, maar radijs is een heel belangrijk ingrediënt in de Mexicaanse keuken. Sterker nog, in Oaxaca is een heus radijsjesfestival! Elk jaar op 23 december vieren ze de Noche de los Rabanos (Nacht van de Radijs), waar honderden uitgesneden rode en witte radijsjes tentoongesteld worden. Wij maken er een minder groots kunstwerk van en snijden de radijsjes gewoon in dunne plakjes.
Ensalada de Noche Buena, Mexicaanse kerstavondsalade
Ingrediënten (voor 6-8 personen):
- 4 sinaasappels, in kleine stukjes
- 1 flinke rode grapefruit, in kleine stukjes
- 300 gram jicama, geschild en in lucifers gesneden
- 6 rode radijsjes, in dunne plakjes
- 1 friszure appel, in kleine stukjes of fijngehakt (wat je zelf het lekkerst vindt, als je geen jicama hebt, laat de stukjes dan groter)
- 2 cactusvijgen, fijngehakt
- 1,5 theelepel geraspte limoenschil
- 3 eetlepels (verse) limoensap
- 8 eetlepels Griekse yoghurt
- 1,5 eetlepel honing
- 300 gram romaine sla, kleingesneden
- pitjes van 2 granaatappels
- een handje pecannoten
Bereiding:
Snij de grapefruit en de sinaasappels in partjes met een scherp mes. Het mooiste is als je dit doet door het vruchtvlees tussen de schillen uit te snijden. De bittere witte delen neem je zo nooit mee. Hou het sap van de vruchten apart. Schil de jicama en snij in lucifers. Snij de radijsjes in plakjes en de appel in kleine stukjes. Schil de cactusvijgen en hak in kleine stukjes. Hou ook hier het sap van apart. Mix de sinaasappels, grapefruit, jicama, radijsjes, appel en cactusvijgen, dek af en zet een half uurtje in de koelkast.
Maak ondertussen de dressing door de limoenrasp, het limoensap, de yoghurt, honing en de achtergehouden vruchtensappen met elkaar te mengen.
Doe de romaine sla in een grote kom en mix het fruit lichtjes met de sla. Sprenkel de dressing gelijkmatig over de salade en garneer met granaatappelpitjes en pecannoten.
Serveer meteen.
No Comments