Op dit moment zitten we middenin het aspergeseizoen en genieten we volop van het “witte goud”. Heerlijk in een aspergesoepje of heel klassiek met ham, ei, hollandaise en gekookte aardappels. Maar de witte asperge heeft ook nog een groen broertje dat ook fantastisch smaakt. In dit recept stop je de groene asperges in een knapperig jasje van panko paneermeel en serveer je ze met pasta en een frisse muntcrème.
De groene asperges groeien – in tegenstelling tot witte – boven de grond. Hierdoor krijgen ze hun groene kleur. De smaak is wat steviger dan die van witte én je hoeft ze niet te schillen. Alleen het kontje er even vanaf en je bent good to go. Wist je trouwens dat witte asperges veel makkelijker te schillen zijn als je ze voor gebruik even een half uur in koud water zet? Gratis tip voor als je weer eens witte asperges gaat eten.
Maar vandaag gaan we dus voor het groene broertje in een knapperig jasje van panko. Het recept is afkomstig van Marley Spoon. De eerste keer dat ik het maakte, deed ik het hartstikke fout. Niet goed gelezen en de paneermeel gemengd met water in plaats van gewone meel gemengd met water. Ik vond het zo’n raar recept! Tot ik dus nog eens goed keek…. Desalniettemin was het zelfs mislukt al superlekker en dus mocht dit recept blijven.
De pasta die in dit recept wordt gebruikt is Fregola. Deze pasta is een specialiteit uit Sardinië. De kleine bolletjes zijn gemaakt van durum tarwe en worden meestal gekookt in bouillon (wat we overigens in dit recept dan weer net niet doen). Fregola wordt gemaakt in verschillende varianten: geroosterd en ongeroosterd en grof en fijn.
Fregola is niet heel makkelijk te verkrijgen hier in Nederland, ik liep er toevallig tegenaan bij een Italiaanse kruidenier in Parijs. Je kunt Fregola hier o.a. kopen bij de webwinkel Gran Sardegna, maar als je deze pastasoort niet kunt vinden of niet al te moeilijk wilt doen, kun je voor dit recept natuurlijk ook gewoon een ander soort pasta gebruiken.
Groene asperges in een knapperig jasje
Ingrediënten:
voor 2 personen
350 gram groene asperges
1 citroen
3 sjalotjes in dunne reepjes
1 fijngesneden rode chilipeper, pitjes verwijderd
1 groot bakje crème fraîche
60g bloem
klein handje kappertjes, uitgelekt
panko paneermeel
fijn geraspte parmezaan
verse fijngehakte munt
130 gram Fregola (of een andere pasta)
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta als hij klaar is af en zet hem even apart.
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Meng in een kom 60 gram bloem met 80 ml water. Strooi wat panko op een bord en meng het met ongeveer de helft van de citroenschil. Was de asperges en snijd zo’n 1 á 2 cm van de onderkant af. Haal de groene asperges door het bloemmengsel en vervolgens door de panko en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de asperges goed bedekt zijn. Als je panko teveel gaat klonteren, strooi er dan nieuwe bij en meng het met de rest van de citroenschil.
Als alle asperges bedekt zijn bestrooi je ze met wat parmezaan. Besprenkel ze vervolgens nog met wat olie en kruid ze eventueel nog met wat zout en peper. Bak de asperges vervolgens in 15-20 minuten goudbruin en zacht.
Meng ondertussen de crème fraîche, chilipeper en munt in een kom met de helft van het citroensap. Maak de crème op smaak met zout en peper en voeg naar smaak nog wat meer citroensap toe.
Verhit een grote koekenpan met twee eetlepels olie en bak de kappertjes en sjalotjes in circa 2 minuten glazig. Voeg de pasta toe en roer een flinke eetlepel muntcrème door de sjalotten en kappertjes. Serveer de pasta met de overige muntcrème en de groene asperges.
No Comments