Eens in de zoveel tijd ontvangen wij van PR bureau De Kroon op het Werk een Foodybox. In de Foodybox van deze maand zat een verse gerookte makreel afkomstig van het Nederlands Visbureau. Lekker! Een deel hiervan verdween direct in een simpel slaatje met appel, yoghurt, mayo en wat gerookte paprika. Ik wilde echter ook graag iets heel anders doen met de makreel. Het werden makreelkroketjes. Deze kroketjes werken prima als anders-dan-anders snack of als voorgerechtje bij een Aziatische fusionmaaltijd. Je serveert ze met een zelfgemaakte chilisaus.
Je denkt misschien niet meteen aan het verwerken van gerookte vis in een kroket, maar het werkt heel goed! Ik moest wel even schakelen bij de eerste hap trouwens. De chilisaus die ik erbij maakte is zoet en pittig tegelijk en ook het kroketje zelf krijgt een beetje pit door de verwerking van een pepertje. En dat geeft hem meteen een mooi kleurtje mee.
Makreelkroketjes met zelfgemaakte chilisaus
Ingrediënten:
voor de chilisaus
35 gram fijne kristalsuiker
1 rode chilipeper, in grove stukken
2 kleine tomaten, in grove stukken
4 kafir lime blaadjes (te koop bij de Toko, in de diepvries)
1 stengel citroengras, buitenste bladeren verwijderd, fijngehakt
15 gram verse gember, grof gehakt
1 teentje knoflook
1 sjalotje, grof gehakt
2 eetlepels Thaise vissaus
20 ml sesamolie
25 ml donkere sojasaus
1 eetlepel honing
1,5 limoen, sap en fijngeraspte schil
55 gram crème fraîche (optioneel)
voor de makreelkroketjes
110 gram gerookte makreel, zonder graten en vel, in kleine stukjes
110 gram aardappelpuree
1 chilipeper, fijngehakt
1 theelepel kerriepoeder
sap van 1 limoen
zout & versgemalen peper
75 gram bloem
2 eieren, geklopt
90 gram panko
olie om te frituren
Bereiding:
chilisaus
Verhit de suiker in een sauspan met dikke bodem op middelhoog vuur en wacht tot het smelt en er een mooie goudbruine karamel ontstaat. Nier roeren en goed opletten zodat het niet aan gaat branden.
Doe ondertussen alle overige ingrediënten in een keukenmachine, behalve de crème fraîche en pureer.
Als de suiker is gekarameliseerd doe je de puree bij de suiker in de pan en roer je alles goed door. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat de saus inkoken tot hij sticky is en de consistentie van jam heeft. Haal de pan van het vuur en laat de saus even afkoelen.
makreelkroketjes
Mix de makreel, aardappelpuree, chilipeper en kerriepoeder in een kom door elkaar. Maak daarna op smaak met limoensap, zout en peper.
Vorm balletjes of kroketjes van het mengsel. Ik maakte kroketjes van 40 gram per stuk en haalde 7 kroketjes uit de mix.
Zet een bord klaar met daarop de bloem, vul een ander bord of een kom met de panko en zet tenslotte een kommetje met de geklutste eieren klaar.
Rol de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei, vervolgens door de panko en daarna nog een keer door het ei en de panko. Deze dubbele laag zorgt ervoor dat je straks een heerlijk krokante buitenkant krijgt.
Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden. Als je geen frituurpan hebt, kun je ook een stevige pan met dikke bodem gebruiken. Let op dat je de pan niet voor meer dan de helft vult met olie! Heb je geen thermometer? Gooi dan een klein stukje brood in de pan, als de olie gaat bruisen en het brood bruin wordt is je olie heet genoeg.
Frituur de kroketjes ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn en drijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met de chilisaus. Voor een wat frissere saus kun je de chilisaus mengen met wat crème fraîche.
No Comments