Ik at matcha ijs voor het eerst zo’n 20 jaar geleden. We waren op vakantie in de VS en een vriendin nam ons mee naar Japan Town in San Francisco. Aan het einde van de maaltijd konden we kiezen uit groene thee ijs of rode bonen ijs. Nou kende ik de rode boontjes al uit de Chinese keuken en daar ben in niet zo’n fan van dus bleef er weinig te kiezen over, groene thee ijs. Er kwam een bolletje groen ijs, te groen eigenlijk want de groene theeën die ik in die tijd kende waren geen van alle die kleur. Maar toen ik proefde was ik meteen verkocht! Het smaakte naar niets dat ik kende, maar was bijzonder lekker. Dat wilde ik zelf ook kunnen maken!
Terug in Nederland kwam ik af en toe groene thee ijs tegen bij Japanse restaurants en ik was er inmiddels ook achter dat het geen gewone groene thee was maar een speciale Japanse versie, Matcha genaamd, waarbij de planten voor de oogst afgedekt worden om de productie van bladgroenkorrels te stimuleren. Dat laatste zorgt voor de felgroene kleur van de thee. Na de oogst worden de blaadjes kort gestoomd, gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Dit poeder wordt gebruikt voor de Japanse theeceremonie.
Een aantal jaren na mijn eerste ervaring ontdekte ik een pakje in de Chinese toko waar je zelf matcha ijs mee kon maken. Op zich een lekker ijs, maar zoals wel vaker met dat soort pakjes was het weer snel uit de schappen verdwenen dus zat er niets anders op dan het helemaal zelf te maken. Ik had inmiddels een ijsmachine dus hoe moeilijk kon het zijn? Eerst op zoek naar matcha, dat was toen nog niet zo heel makkelijk te vinden. En toen bleek dat niet alle matcha hetzelfde is! Mijn eerste zelfgemaakte matcha ijs smaakte naar vis! En dan niet een beetje maar echt gewoon vis. Sommige matcha’s kunnen naar zeewier smaken en voor mij is er een vrij scherpe lijn tussen heerlijk en vies bij matcha, zodra mijn ijs naar vis gaat smaken is de liefde over.
Inmiddels heb ik een nieuwe ijsmachine, een zelfvriezende. Wat is dat trouwens een verademing zeg, ijs maken wanneer je wilt zonder eerst een bak in te moeten vriezen. En ik kwam een nieuw theewinkeltje tegen op Instagram. Hug the Tea bleek middenin de Haagse binnenstad te zitten en ze postten allerlei matcha foto’s. Nou als dat geen teken is dat er matcha ijs gemaakt moest worden dan weet ik het ook niet meer.
Dus toen ik in Den Haag was maar even binnengewandeld en een zakje van hun matcha meegenomen. Ze verkopen alleen maar het beste van het beste, dus ik had A grade, biologische matcha, misschien eigenlijk wel te goed om ijs van te maken maar ik ben van mening dat als je ergens rotzooi instopt dat je dat er dan ook weer uitkrijgt dus waarom niet meteen beginnen met het allerbeste?
Voor dit ijs heb ik het recept van Harumi Kiruhama gebruikt uit haar boek Harumi’s Japanese Home Cooking. Je zou dit recept ook zonder ijsmachine kunnen maken, doe het mengsel dan in een bak en zet het in de vriezer, haal het elk uur even uit de vriezer en roer het goed door met een houten lepel om de vorming van grote kristallen tegen te gaan.
Ik heb het in mijn ijsmachine gemaakt en het resultaat is een erg romig ijs met een fantastische kleur en smaak! Perfect om een maaltijd met een Japans of Aziatisch tintje mee af te sluiten. Of om gewoon lekker tussendoor van te genieten als je eens iets anders wilt dan de geijkte ijssmaken.
Matcha IJs (ongeveer 0,75l)
Ingredienten:
2 eetlepels matcha (ongeveer 20 gram)
150 gram fijne kristalsuiker
3 eidooiers (maat L)
225 gram volle melk
225 gram slagroom
Bereiding:
Meng in een schaaltje de matcha met 2 eetlepels suiker
Meng in een andere schaal de eidooiers met de rest van de suiker.
Doe de melk in een pannetje en warm het langzaam op. Het mag niet koken! De ideale temperatuur is 80°C.
Giet wat van de hete melk bij de matcha en roer dit net zolang door totdat je een gladde pasta hebt.
Doe de rest van de melk bij de eidooier, roer meteen goed door anders krijg je roerei. Doe daarna het matcha mengsel erbij en roer weer goed door.
Giet dit mengsel terug in de pan en warm het langzaam op. Blijf voortdurend roeren. Ook nu mag het weer niet koken!
Op een bepaald moment wordt het mengsel dikker. Als je met je vinger een streep achterop je lepel kunt trekken die niet dicht loopt dan is het mengsel dik genoeg.
Haal de massa van het vuur en giet het door een fijne zeef in een schone kom. Laat de massa volledig afkoelen.
Klop de slagroom lobbig, ongeveer yoghurt dikte en spatel de matcha massa erdoor.
Draai nu het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
Heb je geen ijsmachine doe de massa dan in een bak en zet deze in de vriezer. Roer je matcha ijs elk uur goed door met een houten lepel om grote kristalvorming tegen te gaan.
3 Comments
Marry
23 april 2016 at 07:31Wat schrijf je mooi en inspirerend. Recept ga ik zeker ook eens proberen
Uschi Mützner
3 september 2018 at 12:59Jouw recept leest zich erg lekker. Kun je me ook vertellen welke soort Matcha je hebt genomen voor deze bereiding ? Want er liggen zoveel verschillende in de winkel en kiezen gaat me niet af, omdat ik dit produkt eigenlijk niet ken.
noskos
5 september 2018 at 15:05Ik heb voor dit ijs ceremonial grade gebruikt, zeg maar de allerbeste kwaliteit. Maar met een mindere kan het ook hoor. Er was ten tijde dat ik dit ijs maakte nog niet zo heel veel te koop. Nu zou ik een cooking grade nemen.