Ik heb de laatste tijd al verschillende soorten ijs gemaakt. Toen we besloten om met Foodaholics een rabarberweek te gaan doen wilde ik graag rabarberijs maken. Tijdens het bladeren in ‘The Perfect Scoop‘ – het ijsboek van David Lebovitz – kwam ik rabarber-aardbeienijs tegen, maar dat recept was voor een sorbetijs en ik had mijn zinnen op roomijs gezet. Door de recepten van het rabarber-aardbeienijs en het frambozenijs samen te voegen kreeg ik uiteindelijk toch mijn zin. Het resultaat is een heerlijk fris, licht zuur roomijs met een duidelijke rabarbersmaak.
Tip: de rabarber-aardbeienpuree die je overhoudt is heerlijk in yoghurt!
Rabarber-aardbeienijs
Ingrediënten (voor 0,5 liter):
220 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
100 gram water
100 gram suiker
90 gram aardbeien, schoongemaakt
125 gram volle melk
65 gram suiker
125 gram slagroom
3 eidooiers
1 theelepel citroensap
Extra:
keukenmachine/blender
zeef
ijsmachine
Bereiding:
Doe de rabarber, water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en haal het dan van het vuur af.
Laat de rabarber afkoelen. Pureer de aardbeien samen met de rabarber in een keukenmachine of blender.
Doe de melk en suiker in een pan en breng tegen de kook aan. Roer de dooiers los. Terwijl je met een garde roert giet je iets van de melk bij de dooiers. Voeg beetje bij beetje de melk toe. Doe je dit in één keer dan heb je roerei.
Als de melk en dooiers vermengt zijn doe je het mengsel terug in de pan en warm je het, onder constant roeren, langzaam op. Als het mengsel dikker wordt mag het van het vuur af. Giet het door een zeef bij de slagroom, meng goed door. Voeg 200 gram van de puree en het citroensap toe, meng nog één keer goed door en laat minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast.
Draai vervolgens het rabarber-aardbeienijs volgens de instructies die bij je ijsmachine horen.
4 Comments
Marry Bouma
26 mei 2017 at 08:07wat een leuk recept, ga ik zeker proberen. nog wel een vraagje, de draadjes van de rabarber worden helemaal fijn gemalen?
noskos
26 mei 2017 at 08:09Ja hoor, de keukenmachine draait er een gladde puree van. Je kunt het altijd nog zeven als je het superglad wilt hebben.
Charlotte
7 juni 2017 at 20:37Bedankt voor dit leuke recept! Afgelopen weekend dit ijs gemaakt in mijn Kitchenaid ijsmaker. Het was de eerste keer dat ik er echt roomijs in maakte. Wat een succes, erg lekker!
Een lepeltje van het overgebleven aardbei-rabarbermengsel deed het de volgende ochtend goed in de havermout.
noskos
8 juni 2017 at 11:38Leuk om te horen!!