Wonen in een appartement zonder tuin in hartje Rotterdam betekende tot voor kort dat barbecueën voor ons betekende dat we onszelf óf uitnodigden bij iemand anders óf een wegwerpbarbecue mee een park in namen. Dat laatste heeft natuurlijk eigenlijk met barbecue niks te maken, maar hey, je moet wat! Sinds kort zijn wij echter de gelukkige bezitters van een prachtige keramische barbecue waarmee we op ons stadsbalkonnetje eindelijk óók mee kunnen doen. Met een medeblogger die leeft voor barbecue kun je ook eigenlijk niet achterblijven. De man hier in huis houdt nogal van fikkie stoken, dus de barbecue is vooralsnog vooral zijn domein. En dat houdt in dat ik me momenteel vooral bezig hou met de bijgerechten. Deze zoete aardappelsalade dus, om eens mee te beginnen.
Ik heb een zwak voor goedkope aardappelsalade uit de supermarkt, dat geef ik eerlijk toe. Maar echt gezond is dat natuurlijk niet, met al die mayonaise en rare toevoegingen. En ik heb ook niet altijd zin in zo’n relatief zware salade. Een leuk alternatief voor de standaard aardappelsalade is deze zoete aardappelsalade. De salade is lekker fris en zomers. Door de bonen is hij ook heel geschikt om samen met een stukje vlees te dienen als volwaardige avondmaaltijd. Je bereidt de aardappels in principe in de oven, maar je kunt er ook voor kiezen ze ze op de barbecue te maken.
Zoete aardappelsalade
Ingrediënten:
600 gram zoete aardappels
2 bosuien
2 minikomkommers (of een halve gewone)
1 limoen
2 tomaten
blik (400gr) pinto- of kidneybonen
2 eetlepels olijfolie
peper & zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Was of schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel ze met olijfolie, zout en peper. Hussel alles om en bak de aardappels 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
Snijd de tomaten in blokjes. Halveer de minikomkommers in de lengte en schraap met een theelepeltje het vruchtvlees eruit en snijd ze vervolgens in plakjes. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
Pers de limoen uit.
Doe de zoete aardappel, bonen, bosui, tomaat en komkommers in een grote kom. Maak in een klein kommetje een dressing van 1 á 2 eetlepels limoensap en 2 eetlepels olijfolie. Voeg dit toe aan de salade, samen met wat zout en peper en hussel alles goed door elkaar.
No Comments