Soms is eten extra lekker door bepaalde herinneringen die bij dat eten horen. Of is eten juist alleen zo lekker in de juiste setting of in het juiste seizoen. Een bordje boerenkool met worst zou mij in de zomer bij 30 graden echt niet kunnen bekoren bijvoorbeeld. Afgelopen september maakten mijn lief en ik een prachtige rondreis door Ierland. We logeerden er in 15 verschillende Bed & Breakfasts, waar we overal enorm in de watten werden gelegd met heerlijke ontbijtjes. Eén van de meest memorabele locaties was Picin Cottage, aan de Ring of Kerry. Bij het ontbijt serveerde onze host Amelia haar eigen homemade granola. Toen we na twee nachten weer vertrokken, mocht ik het recept van haar meenemen.
Picin Cottage is een oude stenen cottage, waaraan een nieuw modern gezinshuis is gebouwd. De cottage is prachtig gelegen aan de Ring of Kerry, één van Ierlands hoogtepunten. Het hoogtepunt van het huis is met recht de badkamer. In deze enorme ruimte staat een gigantisch bad op pootjes, met daarnaast een open haard en comfortabele bank. ik ben normaal geen badderaar, maar we hebben in deze badkamer best wat fijne uurtjes gespendeerd. Lezend, glaasje wijn erbij, plannen makend voor de rest van de reis, terwijl ondertussen de regen op het dak tikte, want het was behoorlijk onstuimig weer die dagen.
Nu het weer hier in Nederland ook wat onstuimiger is, het al flink koud wordt en vaak ook heel erg nat is, begint de behoefte aan comfort ook weer te groeien. Ik verlang stiekem terug naar dat zalige bad en het houtvuurtje (en sowieso naar het fantastisch mooie Ierland), maar helaas, mijn appartement in Rotterdam heeft slechts een douche en centrale verwarming. Dus kies ik deze dagen voor veel comfort food. De granola van Amelia past daar perfect bij en zo ben ik toch een heel klein beetje terug in het prachtige Ierland. Het niet-zo-geheime ingrediënt van deze granola is een flinke lepel kaneel. Daarnaast voegt Amelia ook nog eens maple syrup toe. En dat maakt deze granola echt comfort food in optima forma.
Bonus bij het maken van granola: je huis ruikt héérlijk naar kaneel, havermout en noten en die geur blijft ook echt nog wel even hangen. Je kunt trouwens naar hartenlust variëren met dit recept. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om pompoenpitten, walnoten of hazelnoten toe te voegen, doet lijnzaad het ook goed in granola en kun je ook ander gedroogd fruit kiezen. Let wel op dat je altijd ongezouten noten neemt.
Amelia’s homemade granola
Ingrediënten
225 gram havermout
85 gram zonnebloempitten
110 gram pecannoten, gebroken
55 gram amandelen. gehakt
30 gram sesamzaad
1 eetlepel kaneel
55 ml honing
55 ml maple syrup (ahornsiroop)
110 ml olijfolie
1/2 theelepel vanille extract
110 gram rozijnen
110 gram cranberries of abrikozen, gehakt
Bereiding
Verwarm de oven voor op 100 graden. Neem twee flinke bakblikken of een bakplaat en leg er bakpapier of aluminiumfolie op.
Mix de havermout, zonnebloempitten, pecannoten, amandelen, sesamzaad en de kaneel door elkaar in een grote kom. Mix vervolgens de ahornsiroop, honing, olijfolie en vanille extract in een kommetje door elkaar. Gooi dit bij de droge ingrediënten en mix het goed door elkaar.
Spreid het mengsel uit over je bakplaat/bakblikken. Het moet één laag zijn.
Zet de bakplaat vervolgens 2 uur in de oven. Zo om het half uur moet je de granola even een beetje omdraaien (met een spatel ofzo) zodat alle kanten aan de beurt komen. Zorg dat je alles wel weer goed uitspreid.
Na 2 uur haal je de granola uit de oven. Laat hem vervolgens volledig afkoelen op een rek. Als de granola afgekoeld is, ‘breek’ je hem in een kom en mix je de rozijnen en cranberries erdoorheen. Bewaar de granola in een luchtdichte trommel of pot.
Je kunt de granola ongeveer twee weken bewaren. Hier is hij voor die tijd meestal al wel op ;) Eet de granola met yoghurt of melk. Extra lekker met vers fruit erbij.
PS: Wil je nou liever de échte granola van Amelia eten? Daar waar hij vandaan komt? Met als gezelschap de oh zo schattige hond Franky en het prachtige Ierse landschap als decor? Dat kan! Ik kan je een verblijf in Picin Cottage écht van harte aanraden. Reserveren kan gewoon via een e-mailtje, het adres staat op de website. Mocht ik je op ideeën hebben gebracht, zou ik het leuk vinden om je ervaringen te horen. Een berichtje in de comments is welkom.
No Comments