Ontbijt

Pancakebites met ahornglazuur en bacon

pancakebitesBij een feestelijk ontbijt hoort voor mij eigenlijk altijd een stapel dikke fluffy American pancakes. Mét bacon en maple syrup natuurlijk. Maar zo’n stapel pannenkoeken bakken is altijd best wat werk, plus dat je er ook vrij snel vol van zit. Minder ideaal dus voor een uitgebreide brunch waarbij je lekker wilt kunnen eten van een uitgebreide keuze aan lekkere dingen. Daarom bakte ik voor Pasen deze pancakebites.

Pancakebites zijn eigenlijk een soort pannenkoekmuffins. Je maakt gewoon een normaal beslag voor pancakes, maar in plaats van ze één voor één te bakken in een koekenpan, bak ze je nu in een mini-muffinblik. Ideaal! Je kunt de pancakebites als je wilt zelfs vooraf maken en ze bijvoorbeeld invriezen, maar ze zijn natuurlijk het allerlekkerste als ze direct warm en vers uit de oven komen. Ik maak deze pancakes met karnemelk, maar je kunt ook gewone melk gebruiken. Karnemelk zorgt wel voor een iets smaakvoller pannenkoekje. Om het fluffy effect te bereiken van de American pancakes gebruik je baking soda. Baking soda is niet te vervangen door ons bakpoeder. Vroeger was baking soda wat lastig te verkrijgen, maar tegenwoordig hebben supermarkten het vaak gewoon in hun assortiment. Anders eventjes naar de toko of bijvoorbeeld De Tuinen.

Voor een extra feestelijk effect doopte ik de pancakebites in een ahornglazuur en maakte ze af met bacon. Evil goodness! Toen ik ze bakte voor deze paasreceptenweek waren ze hier in huis echt in no time verdwenen.

Kinderen vinden ze trouwens ook echt geweldig! Je kunt er eventueel voor kiezen om een deel van je pancakebites naturel te houden en de glazuur (of een basisglazuur) en wat versiersels, stroop en ander lekkers op tafel te zetten. Weer eens wat anders dan paaseieren schilderen. :)

Pancakebites

Pancakebites met ahornglazuur en bacon

Ingrediënten:
Voor 1 mini-muffinblik (24 stuks)

225 gram bloem
20 gram suiker
1/2 eetlepel baking soda
Flinke snuf  zout
275ml karnemelk
1 theelepel vanille extract
1 ei
30 gram gesmolten boter

75 gram boter
50 ml ahornsiroop
poedersuiker
water

Bacon, knapperig gebakken en in kleine stukjes gehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een mini-muffinblik in. Je kunt eventueel gebruik maken van papieren vormpjes, maar die willen soms wat lastig van de pancakebites afgaan. Met goed invetten krijg je de pannenkoekjes vrij gemakkelijk uit je vorm.

Roer in een kom de bloem, suiker, baking soda en een snuf zout goed door elkaar.

Meng in een andere kom of een mengbeker de karnemelk, het ei, het vanille extract en de gesmolten boter goed door elkaar. Giet de natte ingrediënten vervolgens al roerend bij de droge ingrediënten en roer totdat alles goed gemixt is en je een mooi beslag hebt.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Als je beslag over hebt, vul dan niet de vormpjes nog een beetje extra, want de pancakebites worden fluffy en gaan dus nog flink rijzen. Als je ze te vol doet, krijg je ernstig misvormde pannenkoekmuffins. Ik spreek uit ervaring ;) (ze waren overigens niet minder lekker)

Bak de pannenkoekjes zo’n 9 tot 12 minuten.

Smelt ondertussen in een pannetje de boter en laat deze bruin worden. Voeg ahornsiroop toe en laat deze even meewarmen. Haal de pan van het vuur en roer er poedersuiker (ongeveer 25 gram) doorheen tot je een mooi glad lichtbruin glazuur hebt. Je kunt eventueel nog wat water toevoegen of nog meer ahornsiroop.

Als de pancakebites klaar zijn doop je ze in het glazuur en bestrooi ze met stukjes knapperige bacon.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.