Eigenlijk weet ik niet wat de echte hoofdrolspeler is in dit recept. De kip in een crunchy kruidig jasje óf de zoete chili-mayonaise die je erbij serveert. Toen ik deze kip voor het eerst maakte, heb ik de neiging moeten onderdrukken om het laatste restje saus nog uit het bakje te lepelen. En echt, vergeet KFC, déze kip is zóveel lekkerder!
Deze kip in crunchy kruidig jasje doet het prima als snack op een feestje, bij een spannende voetbalwedstrijd of gewoon bij een portie friet ofzo. Ik kreeg dit recept van een vriendinnetje van me, die het weer online gevonden had. Na wat zoeken (b)lijkt het originele recept van de website Jo Cooks te komen. Je kunt overigens met deze manier van kip maken echt enorm varieren. Probeer het ook eens met kerrie, dat werkt ook echt super!
Het jasje van de kip maak je met panko broodkruim. Panko is echt the way to go als je een krokant jasje wilt om je kip. Panko is in feite de Japanse versie van ons paneermeel, maar het is een stuk luchtiger en wat zoeter dan ons paneermeel. Het is ook grover van structuur, waardoor je een knapperiger resultaat krijgt dan met gewone paneermeel. Ik koop panko bij de Aziatische supermarkt, maar het schijnt dat je panko tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn kunt kopen.
Als je de tijd hebt, laat dan de kip een nachtje slapen in het karnemelkmengsel, je kip wordt dan superzacht en de smaken trekken goed in de kip. Heb je deze tijd niet? Wees dan vooral niet té zuinig met de kruiden, de kip kan dan best een beetje extra hebben.
Kip in een crunchy kruidig jasje
Ingrediënten:
Voor de kip:
4 kipfilets, in kleine stukjes
240ml karnemelk
90 gram bloem
1 ei
1 eetlepel knoflookpoeder
2 theelepels gerookte paprikapoeder
1 eetlepel Frank’s Hot Sauce (of tabasco of zelfgemaakte hete rode pepersaus)
zout en peper
Panko broodkruim
zonnebloemolie
Voor de saus:
8 eetlepels mayonaise
4 eetlepels sweet chili sauce
1 eetlepel Frank’s hot sauce
2 eetlepels honing
Bereiding:
Als je de kip een paar uur (of een nachtje) laat staan: mix de karnemelk, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder, hot sauce en zout en peper in een kom en voeg de in stukjes gesneden kip toe. Zorg dat alle kip bedekt is met het karnemelkmengsel, dek af met folie en zet in de koelkast.
Na een nachtje geduld (en het fijne vooruitzicht van heerlijk malse kip in een crunchy kruidig jasje) pak je drie diepe borden of kommen. Vul één bord met de bloem, één met het ei (geklutst) en het derde bord met panko. Laat de kipstukjes een beetje uitlekken en haal ze vervolgens één voor één achtereenvolgens door de bloem, het ei en als laatste de panko. Zorg dat het hele stukje goed is bedekt met panko.
Als je geen tijd of geduld hebt om de kip een nacht te laten staan: Mix in een kom de bloem, knoflookpoeder, gerookte paprika en zout en peper. Voeg de hot sauce, het ei en de karnemelk toe en mix het tot je een een mooi beslag hebt. Voeg de kip toe en zorg dat alle stukjes goed bedekt zijn met beslag.
Strooi panko op een diep bord en haal de kipstukjes één voor één door de panko heen. Zorg dat de panko goed aan alle kanten van je kip zit.
Zet een pan met laag van circa drie centimeter zonnebloemolie op het vuur of zet je frituurpan aan.
Mix ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en zet deze in de koelkast tot het etenstijd is. Afhankelijk van je eigen smaak en de soort mayonaise die je gebruikt wil je misschien wat meer chili of hete saus toevoegen. Even proeven dus. De saus hoort zoet te zijn, maar ook pittig.
Als de olie heet genoeg is kun je beginnen met de kip. Je kunt de temperatuur van je olie testen door er een stukje brood in te gooien. Als deze meteen boven komt drijven en langzaam bruin bakt is de olie goed op temperatuur.
Bak de kip in 3 tot 5 minuten goudbruin en gaar. Je moet in batches werken, want als je alle kip tegelijk toevoegt, koelt je olie teveel af én gaat de kip teveel tegen elkaar aanliggen. Je krijgt dan geen mooi knapperig resultaat. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
Besprenkel je kip in een crunchy kruidig jasje met de zoete chili-mayo of geef deze er apart in een kommetje bij.
4 Comments
Marco
29 maart 2016 at 11:56Lijkt mij heerlijk! Kan dit ook op de bbq ipv de frituur??
noskos
29 maart 2016 at 12:23Dat zou wel kunnen. Je kunt frituren in een weber wok of in een skillet. Je zou ze ook op 200°C kunnen doen tot ze gaar zijn (76°C kerntemperatuur). Het jasje zal niet zo knapperig worden als wanneer je ze frituurt maar het kan wel.
Juliët
16 juni 2019 at 11:51Ik wil dit graag maken, maar dan met kipkluifjes. Hoe lang moeten ze dan in de frituur?
noskos
16 juni 2019 at 13:40Kluifjes hebben wat langer nodig. Ga uit van een minuut of 10-12. Het handigste is als je een kernthermometer hebt. Dan kun je gewoon meten of ze gaar zijn.