Rabarber komen we eigenlijk vooral tegen in zoete gerechten. Taarten, toetjes, limonade. En dat terwijl rabarber geen fruit is, maar groente! Voor onze rabarberweek ging ik daarom op zoek naar een hartig recept met rabarber, bij voorkeur een hoofdgerecht. Het werd deze rabarbercurry met donkergroene du Puy linzen, spinazie en zoete aardappel.
Misschien ben je bij de foto al afgehaakt, want deze rabarbercurry wint weer eens geen schoonheidsprijs. Laat je echter niet misleiden door het wat minder appetijtelijke uiterlijk. Toen ik deze curry stond te koken had ik ook zo mijn twijfels, maar toen ik hem eenmaal proefde verheugde ik me direct op een volgende keer. Het friszure van de rabarber is een geweldige combinatie met de zoete aardappel en pittige chilivlokken. Je kunt deze rabarbercurry gewoon zo eten of serveren met rijst of naan. Du Puy linzen vind je ook wel onder de naam Franse linzen of als donkergroene linzen. Ze zijn wat steviger dan gewone groene linzen en koken daardoor niet kapot.
Rabarbercurry met linzen, spinazie en zoete aardappel
Ingrediënten
voor 4-5 personen
2 oranje zoete aardappels
300 gram du Puy (donkergroene) linzen
2-4 stengels rabarber (in kleine stukjes)
400 gram verse spinazie
1 paprika
teentje knoflook
1 eetlepel mosterdzaad
½ theelepel venkelzaad
2 eetlepels gember (fijngehakt)
2 eetlepels komijn
1 laurierblad
2 eetlepels bruine suiker
flinke snuf chilivlokken
zout, olijfolie
Bereiding
Kook de linzen volgens de verpakking samen met het laurierblaadje tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen en giet ze af.
Kook ondertussen de zoete aardappels. Je kunt ze hiervoor gewoon in water koken maar beter is het om ze in aluminiumfolie 20 á 30 minuten in de oven te stoppen op 225 graden. De aardappels moeten gaar zijn en de schil moet er gemakkelijk vanaf gaan. Bakken in de oven zorgt ervoor dat er veel meer smaak in je aardappels bewaard blijft.
Laat de aardappels wat afkoelen en snijd ze daarna in blokjes. Pel het teentje knoflook en sla er een keer op met een mes. Verhit wat olie in een pan en roerbak de spinazie kort samen met het teentje knoflook totdat het wat geslonken is.
Verhit ondertussen in een grote hapjes- , sauteer- of stoofpan wat olie en roer het mosterdzaad erdoor. Zodra de mosterdzaadjes beginnen te “poppen” voeg je de chilivlokken en venkelzaad toe. Roer dit even goed door en voeg dan de gember ook toe. Voeg tot slot de komijn toe aan het kruidenmengsel in je pan.
Bak nu de rabarber en de paprika een paar minuten mee. Voeg de spinazie toe en roerbak even kort mee. Voeg tot slot de linzen, gekookte zoete aardappel en bruine suiker toe en roer alles goed door. Maak op smaak met zout en/of extra chilivlokken.
No Comments