Hoofdgerechten

Marokkaanse ovengroenten met kruidige couscous

Marokkaanse ovengroentenZoet en kruidig, dat is dit recept voor Marokkaanse ovengroenten. Het recept voor de groenten komt oorspronkelijk van één van mijn favoriete Nederlandstalige receptensites, die helaas niet meer bestaat: Yummy in my Tummy. Ik heb er inmiddels wel een paar kleine aanpassingen op gedaan. Zo vervang ik de helft van de pruimen door gedroogde abrikozen, omdat ik die stiekem veel lekkerder vind. Het is één van die recepten die altijd wel weer een keer terugkomen in mijn repertoire. Een echt blijvertje dus!

Wanneer je dit recept wilt maken, zorg dan wel dat je ruim op tijd begint. De groenten gaan – alles bij elkaar – een uur en een kwartier de oven in. Ik serveer de groenten met een kruidige couscous en merguez worstjes.

Marokkaanse ovengroenten met kruidige couscous

Ingrediënten (voor 4 personen):
couscous (ongeveer 75 gram per persoon)
2 rode uien
1 flespompoen
1 flinke zoete aardappel
200 gram gedroogde pruimen en/of abrikozen
3 tenen knoflook
1 winterpeen
een halve tot een hele rode peper
1 eetlepel honing
375ml bouillon (kip, groente of bijvoorbeeld een knoflookkruidenbouillon)
2 theelepels ras el hanout (+ extra voor de couscous)
olijfolie
verse munt
yoghurt
harissa (optioneel, het pittige past er wel heel goed bij!)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pel de uien en snijd ze in vier stukken. Pel de knoflookteentjes en plet deze met een mes. Schrap de winterpeen en snijd deze in blokjes of plakjes.
Giet ongeveer 60ml olijfolie in een grote ovenschaal en schep de wortel, knoflook en uien door de olie. Zet de schaal in de oven en bak 15 minuten.

Schil ondertussen de pompoen en zoete aardappel en snijd ze in stukken. Snij de peper in kleine stukjes.

Wanneer de 15 minuten voorbij zijn haal je de schaal uit de oven, laat de oven aan staan. Voeg de pompoen, zoete aardappel en peper toe aan de ovenschaal. Schep de ras-el-hanout door de groenten heen, zodat alle groenten bedekt zijn met het kruidenmengsel. Breng indien gewenst nog verder op smaak met zout en peper.

Zet de schaal terug in de oven en bak de groenten nog eens 30 minuten.

Halveer ondertussen de pruimen en/of abrikozen. Haal de ovenschaal uit de oven, maar laat opnieuw de oven aan staan. Voeg de pruimen/abrikozen toe en schenk de bouillon bij de groenten. Roer de honing erdoorheen en bak de groenten nog eens 30 minuten.

Bereid ondertussen de couscous volgens de verpakking samen met een schep ras el hanout (naar smaak). Hak wat munt klein en schep dat door een beetje yoghurt. Bak of grill de worstjes.

Serveer de groenten en de worstjes bovenop de couscous en geef er schaaltjes met muntyoghurt en harissa bij.

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.