Hoofdgerechten

Nadiya’s kip met rijst uit de oven, net even anders

Kip met rijst uit de ovenAls je een fan was van The British Bake Off van een paar jaar geleden, dan heb je Nadiya Hussain in 2015 misschien wel glorieus zien winnen. Van haar is deze kip met rijst uit de oven.


In de oude dagen toen de Bake Off nog bij de BBC was sloegen we geen seizoen over. Maar toen het programma werd overgenomen en het presentatieteam en Mary Berry niet meer mee wilden werken zijn wij afgehaakt. Jammer want het was zo’n fijn programma met onder andere Nadiya als zeer terechte winnares.

Na haar overwinning heeft ze een aantal boeken geschreven waaronder Nadiya’s Family Favourites en onder deze titel heeft ze ook een kookprogramma bij de BBC. Maar ze schrijft niet alleen kook- en bakboeken, maar ook kinderboeken. De Bake Off heeft haar leven totaal veranderd zegt ze zelf en ze geniet er met volle teugen van. Zo zie je maar wat een tv-programma voor je kan betekenen.

Kip met rijst uit de oven

Ingrediënten:

  • plantaardige olie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 50 gram geklaarde boter (onderaan staat hoe je dit moet doen)
  • 270 gram basmatirijst
  • kardemom, het liefst vers en dan de zaadjes van 2 kardemompeulen
  • 650 ml hete kippenbouillon
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 1 hand koriander, fijngehakt
  • 8 kip drumsticks
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Smeer een grote ovenschaal licht in met olie en doe de ui, knoflook en de boter in de schaal. Meng door elkaar en zet 10-15 minuten in de oven, maar let goed op dat de uisnippers niet donker worden. Ik heb de schaal na 10 minuten uit de oven gehaald.

Terwijl het uimengsel in de oven staat meng je de kruiden door elkaar en wrijf je eerst de drumsticks in met de olie en daarna met het kruidenmengsel.
Haal de schaal uit de oven, meng de rijst en kardemom er door, leg de kip erop en giet daar de bouillon over. Dek de schaal af met folie en zet 30 minuten terug in de oven.

Na deze tijd haal je de schaal uit de oven en leg de kip even op een bord. Roer de doperwten door de rijst en leg de kip terug in de schaal. Deze kan nu zonder de folie nog 15 minuten in de oven.

Hak de koriander fijn en strooi dit na dat kwartier over de kip. Hier gebeurt dit overigens absoluut niet, wij houden (en dat is zwak uitgedrukt) niet van koriander! Je kunt ook ter garnering en voor de smaak het groen van wat lenteuitjes toevoegen aan je kip met rijst uit de oven.

De volgende keer voeg ik door de rijst nog wat blokjes ham of bacon toe om het nog lekkerder te maken.

Geklaarde boter

Voor het geval je niet weet hoe je geklaarde boter maakt hierbij de uitleg. Deze boter is zodra je klaar bent ontdaan van alle water en vaste stoffen en kan op hogere temperatuur in recepten worden gebruikt. Zet de boter op laag vuur zodat het langzaam smelt. Au bain marie kan dat overigens ook. Laat het niet bruin worden.

Schep vervolgens met een lepel de witte deeltjes er van af. Onder in het pannetje kunnen ook witte deeltjes liggen. Schenk daarom voorzichtig de boter in een schaaltje zodat die deeltjes in de pan achterblijven. De geklaarde boter is nu klaar voor gebruik.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.